Ristisurma määratud Saudi Araabia mehe ema palub Obamalt abi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ali Mohammed al-Nimr.
Ali Mohammed al-Nimr. Foto: AFP/SCANPIX

Saudi Araabia naine Nusra al-Ahmed, kelle pojale Ali Mohammed al-Nimrile määrati valitsusvastasel meeleavaldusel osalemise eest karistuseks ristilöömine ja pea maharaiumine, pöördus Ameerika Ühendriikide presidendi Barack Obama poole, et ta aitaks päästa poja elu.

Oma esimeses intervjuus välismaa meediale kirjeldas al-Ahmed karistust kui metsikut ja äärmuseni tagurlikku. «Igale teise inimese jaoks koosneb tund 60 minutist, minu jaoks on iga tund 60 valulööki,» vastas naine küsimusele, kuidas tuleb ta toime teadmisega, et tema poeg võidakse iga hetk hukata.

Tollal 17-aastane Al-Nimr võeti nelja aasta eest kinni pärast seda, kui võttis osa šiiitide meelavaldusel Qatifi linnas – šiiidid nõudsid sunniitliku enamusega riigis võrdseid õiguseid. Ametlike süüdistuste järgi osales poeg protestis, kasutas oma telefoni meelavaldajate juurdemeelitamiseks ning omas ka relva – väide, mida perekond eitab. «Need (protestid) olid rahulikud ja legitiimsed ning ma olin oma poja pärast hirmul, aga oma hinges ma põhimõtteliselt nõustusin nendega,» ütles ema. Tema kaebusi otsuse üle kohalikud kohtuvõimud ei rahuldanud. 

Pärast vangistust poega külastades olnud naise sõnul märgata jälgi piinamisest. Kutsudes Obamat üles sekkuma, ütles al-Ahmed, et kuna mees on selle maailma juht, võib ta segada vahele ja tema poega aidata. «Pole midagi vägevamat, kui päästa kedagi hädaohust. Mina ja mu poeg oleme lihtsad inimesed ja maailma silmis tähtsusetud, kuid vaatamata sellele – kui Obama meid välja aitaks, siis see suurendaks tema väärtust maailma silmis. Ta päästaks meid suurest tragöödiast.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles