Moskva linnapea võib asuda siluma Vene-Eesti suhteid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sergei Sobjanin
Sergei Sobjanin Foto: SCANPIX

Moskva uus linnapea Sergei Sobjanin võib oma tegevusplaani võtta ka Vene-Eesti suhete normaliseerumisele kaasa aitamise, ütles Moskva linnaduuma liige Kirill Štšitov usutluses BNSile.

Asjaolu, et Moskva linnapeaks sai üks Venemaa peaministri Vladimir Putini lähimaid võitluskaaslasi ja üks võimupartei Ühtne Venemaa liidreid, ei tähenda Štšitovi sõnul sugugi, et Moskva-Tallinna suhetes hakkaks domineerima poliitiline aspekt.

«Ma ei ütleks, et tugevneb just poliitiline osis, asi ei ole siin ainult poliitikas. Ma leian, et linnad peavad tegema teineteisega koostööd ennekõike majanduslikus aspektis, sealhulgas vahetama kogemusi linna majandamise osas, tegema kultuurivahetusi. Suhted võiksid areneda just selles võtmes,» ütles Štšitov, kes on samuti Venemaa võimupartei liige.

Tema sõnul on praegu veel vara ennustada, kas Sobjanini linnajuhiks tõusmisega muutuvad Moskva ja Tallinna vahelised kontaktid enam või vähem aktiivseks. «Kuid ma olen kindel, et suhted saavad olema konstruktiivsed,» sõnas Moskva linnavolinik.

Hinnates Moskva eelmise linnapea Juri Lužkovi rolli Vene-Eesti suhete kujundamises, ütles Štšitov: «Ma ei arva, et eksmeeri poliitika kujundas kuigivõrd meie riikidevahelisi suhteid, see lihtsalt tugevdas ja täiendas neid.»

Štšitov meenutas, et Lužkov ja Tallinna linnapea Edgar Savisaar sõlmisid 2004. aastal kahe pealinna vahelise koostöölepingu ning veel neli aastat hiljem kultuurikoostöö protokolli.

«Selle aja jooksul korraldati mitmeid ühiseid üritusi, seati sisse kontaktid kahe pealinna kultuuriasutuste vahel, tehti mitmekülgset kultuuriväärtuste vahetust,» sõnas Štšitov.

Moskva linnaduuma kinnitas 21. oktoobril linnapeaks Ühtse Venemaa kõrgeima nõukogu liikme Sergei Sobjanini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles