Mustlastega hädas Rumeenia pürgib Schengenisse

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mustlastüdruk.
Mustlastüdruk. Foto: SCANPIX

Rumeenia presidendi Traian Băsescu kinnitusel on ta kindel, et riik ühineb juba järgmisel aastal Schengeni õigusruumiga.

«Ma ei usu, et ükski valitsus takistaks Rumeenia pääsemist Schengenisse,» lausus Băsescu, kui talt küsiti romadega seotud probleemide kohta, vahendas uudisteagentuur AFP. «Selline seisukoht läheks vastuollu lepinguga, mille me sõlmisime ELiga ühinedes,» lisas Băsescu.

Presidendi sõnul takistavad 2007. aastal euroliidu liikmeks saanud Rumeenia liitumist Schengeniga vaid tehnilised küsimused. «Ma usun, et me täidame kõik nõuded,» arvas Băsescu.

Ühise viisasüsteemiga soovib järgmisel aastal liituda ka Rumeenia naaberriik Bulgaaria. Praegu kuulub Schengeni õigusruumi 25 liiget. ELi liikmesriikidest pole sellega ühinenud Iirimaa ja Suurbritannia. Ühinemist ootavad veel ka Küpros ja Rumeenia.

Băsescu on varem väitnud, et Rumeenias elab poolteist miljonit romat, kellest miljon on integreerunud täielikult ühiskonda, ülejäänud aga mitte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles