Cameron teeb ELile esitatavad nõudmised teatavaks novembris

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti peaminister David Cameron ja Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker täna Brüsselis.
Briti peaminister David Cameron ja Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker täna Brüsselis. Foto: SCANPIX

Briti peaminister David Cameron ütles täna, et teeb novembri algul teatavaks läbirääkimistel Euroopa Liiduga esitatavad muudatusnõudmised, mida partnerid juba kannatamatult ootavad.

Cameron ütles pärast jutuajamist Euroopa Komisjoni presidendi Jean-Claude Junckeriga, et kõnelused enne 2017. aastaks kavandatud liikmesusreferendumit lähevad hästi.

«Nüüd hakkab tempo tõusma ja ma toon välja neli olulist valdkonda, milles on vaja muutusi, ja teen novembri alguses teatavaks, milles need muutused peaksid seisnema,» seletas Briti peaminister.

«Me kiirendame läbirääkimisi enne detsembri ülemkogu.»

Cameron ütles, et kavatseb rääkida oma nõudmistest ELi kolleegidega ka täna Brüsselis, ehkki seekordne ülemkogu on pühendatud peamiselt rändekriisile. Esimene ametlik poliitiline arutelu Suurbritannia plaanide üle on kavas detsembrikuisel tippkohtumisel.

«Ma olen kindel, et me saame Suurbritannia jaoks hea kokkuleppe, et me suudame parandada asju, mis parandamist vajavad, ja ma olen veendunud, et see protsess läheb hoogsalt käima ja saavutab edu.»

Cameron käivitas juunis ELiga tehnilised kõnelused, aga Suurbritannia partnereid häirib asjaolu, et London on keeldunud konkreetselt ütlemast, mida ta tahab.

ELi diplomaadid ütlesid sel nädalal, et kui Cameron novembri alguses kaarte lauale ei pane, tuleb kõnelused märtsini edasi lükata.

Cameroni keeldumise taga on hirm anda oma nõudmised Briti euroskeptikute hambusse, mis raskendaks oma tahte läbisurumist Euroopas.

«Meil on vaja selgust, mida me üldse järgmistel kuudel arutama hakkame,» ütles Euroopa Parlamendi esimees Martin Schulz täna.

Juncker tõdes eile, et tango tantsimiseks on vaja kahte, ja ärgitaks britte oma plaanidega ruttu välja tulema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles