27 aasta taguse lennukatastroofi uurimine sai uue tõuke

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päästetöötajad 1988. aasta detsembris Šotimaa edelaosas asuva Lockerbie küla kohal alla kukkunud lennuki vraki juures.
Päästetöötajad 1988. aasta detsembris Šotimaa edelaosas asuva Lockerbie küla kohal alla kukkunud lennuki vraki juures. Foto: SCANPIX

Šoti prokuratuur teatas täna kahe uue kahtlusaluse tuvastamisest, keda seostatakse 1988. aastal 270 inimelu nõudnud lennukatastroofiga.

Nii Šoti kui USA prokuratuur on palunud Liibüa võimudelt, et Šoti politsei ning Föderaalne Juurdlusbüroo (FBI) töötajad saaksid Liibüa pealinnas Tripolis kahte liibüalasest kahtlusalust üle kuulata. Kummagi kahtlusaluse nime pole avalikustatud.

21. detsembril 1988 Londoni Heathrow lennujaamast New Yorki teel olnud USA lennufirma Pan Ami lennuk plahvatas Šotimaa edelaosas asuva Lockerbie küla kohal. Kõik lennu 103 pardal olnud 243 reisijat ja 16 meeskonnaliiget hukkusid, samuti said lennukijäänuste allakukkumisel surma 11 kohalikku elanikku.

Abdelbaset Ali Mohmed al-Megrahi. Foto: SCANPIX
Abdelbaset Ali Mohmed al-Megrahi. Foto: SCANPIX Foto: AFP/SCANPIX

Lennukatastroofi põhjustanud pommiplahvatuse korraldamise eest mõisteti ainsana süüdi Liibüa salateenistusse kuulunud Abdelbaset Ali Mohmed al-Megrahi. 2012. aasta mais surnud mees eitas kogu aeg oma süüd, väites, et asjasse on segatud USA luure.

Megrahi töötas katastroofi toimumise ajal lennukompanii Libyan Arab Airlines julgeolekupealikuna ning Šoti kohtu arvates pani just tema lennuki pagasisse pommiga kohvri.

Megrahi lasti 2009. aastal aga enneaegselt vabaks, sest arstide sõnul oli eesnäärmevähki põdenud mehel elada jäänud vaid kolm kuud. Kodumaale naasnud mees elas aga arvatust märksa kauem, mis tekitas kahe riigi vahel pingeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles