Türgi ja Saudi Araabia hoiatasid Venemaad suure vea eest Süürias

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Su-25-tüüpi Vene sõjalennukid.
Su-25-tüüpi Vene sõjalennukid. Foto: SCANPIX

Türgi ja Saudi Araabia hoiatasid täna Venemaad Moskva sõjalise sekkumise tagajärgede eest Süürias, Ankara nimetas Vene õhurünnakuid Süüria režiimi toetuseks suureks veaks.

Kaks sunniitide enamusega moslemiriiki toetavad Süürias president Bashar al-Assadi vastu sõdivat mõõdukat opositsiooni ning neid on ärritanud 30. septembril alanud Vene õhurünnakud režiimi toetuseks.

«Venemaa on tegemas suurt viga,» ütles Türgi välisminister Feridun Sinirlioğlu Ankaras ajakirjanikele pärast kõnelusi Saudi Araabia kolleegi Adel al-Jubeiriga.

Sinirlioğlu sõnul ei tõuse Vene õhurünnakutest mingit kasu ning need vaid aeglustavad üleminekuprotsessi Süüria väljaaitamiseks kaosest.

Türgi esidiplomaat lubas Venemaad hoiatada ka edaspidi. Ankarat ärritavad Vene õhulöögid Süüria mõõdukate ülestõusnute vastu. Venemaa väidab, et pommitab sunniidi äärmusrühmituse Islamiriik (IS) sihtmärke.

«Saudi Araabia ja Türgi on ühel nõul Süüria opositsiooni toetamises. Oluline on poliitiline lahendus,» sõnas Jubeir. Me oleme ühel meelel, et Bashar al-Assadil Süüria tulevikus rolli ei ole, lisas Saudi esidiplomaat.

Jubeir ütles enda sõnul hiljuti kohtumisel Vene ametnikega, et Süüria kriis tuleb lahendada 2012. aasta juunist pärineva Genfi kommünikee alusel, mis näeb ette poliitilist üleminekut Süürias.

«Me arutasime (Ankaras) välisjõudude, eriti Venemaa sekkumist, mis on kriitilise tähtsusega teema ja võib viia võõraste välise sekkumiseni Süürias,» sõnas Saudi välisminister.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles