Norra saadab osa süürlasi Venemaale tagasi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Norra politseinik Storskogi piirivalvepuntis jalgrataste juures, millega kaks põgenikku saabusid Norrasse
Norra politseinik Storskogi piirivalvepuntis jalgrataste juures, millega kaks põgenikku saabusid Norrasse Foto: SCANPIX

Norra migratsioonivõimud plaanivad saata sadu Norra põhjaossa saabunud süürlasi Venemaale tagasi.

Norra andmetel elasid need Süüria migrandid pikka aega Venemaal, enne kui liikusid Norrasse asüüli taotlema, edastab The Local.

Sel aastal on umbes 1100 süürlast sisenenud Schengeni tsooni, kuhu kuulub ka Norra, Põhja-Norras asuva Storskogi piiripunkti kaudu.

«Meile teadolevalt sisenes Storskogi kaudu ka neid süürlasi, kes on pikka aega legaalselt Venemaal elanud. See tähendab, et need isikud ei põgene sõja, nälja ega vaesuse eest ega vaja seetõttu Norra abi. Nad on leidnud endale uue elukoha Venemaal,» teatas Norra justiitsminister Anders Anundsen.

Ta lisas, et Oslo ja Moskva vahel on juba varem sõlmitud põgenike tagasisaatmise kohta leping.

Norra ringhäälingu teatel saatis Anundsen Norra migratsiooniametnikele memorandumi, milles ta rõhutab Venemaalt Norrasse saabunud süürlaste tagasisaatmise kiirendamise vajadust. Memorandumi täpne sisu ei ole meediale teada.

Norra välisminister Børge Brende tõstis põgenikeküsimuse üles kohtumisel Venemaa kolleegi Sergei Lavroviga.

Põgenike jaoks on põhja minek pikk teekond, kuid see on siiski turvalisem kui Vahemere ületamine ohtlike alustega.  Sel aastal on Vahemerel hukkunud sadu Euroopasse pürginud migrante.

Norrasse saabunud pagulased on ületanud Venemaa-Norra piiri Storskogis jalgrattal, sest Vene seaduste järgi ei tohi piiri ületada jalgsi ja Norra seaduste kohaselt ei tohi migrant saabuda ka autoga, sest selle saab siis liigitada inimsmugeldamise alla.

 Norra võimude arvates esitatakse sel aastal seal 25 000 asüülitaotlust. Põgenike seas on enim süürlasi, kes liiguvad Norrasse eelkõige Rootsist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles