Ukraina ähvardas Venemaad võla asjus õigusliku sõjaga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina peaminister Arseni Jatsenjuk.
Ukraina peaminister Arseni Jatsenjuk. Foto: SCANPIX

Ukraina ähvardas eile Venemaad õigusliku sõjaga pärast seda, kui Moskva jäi kõrvale Kiievi võla restruktureerimise kokkuleppest.

Ukraina valitsus andis Venemaale 29. oktoobri tähtajaks aega nõustuda sarnaselt teiste võlausaldajatega samade tingimustega või seista silmitsi hagiga rahvusvahelistes kohtutes.

«Kõik Ukraina kreeditorid nõustusid oma enamusega ehk rohkem kui 75 protsendi laenuandjate komitee häältega kustutata Ukraina võlga,» ütles peaminister Arseni Jatsenjuk eile.

Peaministri sõnul hõlmab kolmapäeval Londonis sõlmitud kokkulepe Ukraina võla kohest kustutamist 3 miljardi dollari (2,6 miljardi euro) ulatuses ning tulevase võla 8,5 miljardi dollari väärtuses restruktureerimist.

Ukraina oli augustis maksejõuetuse lävel enne, kui jõudis laenuandjatega kokkuleppele võlakoorma 20-protsendises kustutamises.

Enamik laenuandjaid nõustus kokkuleppega, ent mõned väiksemad Ukraina võlakirjade hoidjad nõudsid paremaid tingimusi.

Venemaa keeldus kolmapäeval Londonis korraldatud lõpphääletusel osalemast. Venemaa ostis Ukrainalt kolme miljardi euro väärtuses eurovõlakirju 2013. aasta detsembris, paar kuud enne venemeelse presidendi Viktor Janukovõtši tagandamist.

Moskva näeb seda riikliku laenuna, millele ei laiene Lääne fondidega kokkulepitud tingimused. Venemaa on ähvardanud algatada Kiievi vastu Londoni kohtus hagi, mis võib tipneda Ukraina maksejõuetuks kuulutamisega. See raskendaks Rahvusvahelisel Valuutafondil (IMF) Kiievile uute abimaksete tegemist.

Ukraina laenuandjad peavad 29. oktoobriks vahetama vanad eurovõlakirjad uue kõrgema intressiga laenu vastu, mis makstakse tagasi ajavahemikul 2019-2023.

Vene presidendi Vladimir Putini pressiesindaja Dmitri Peskov lükkas Jatsenjuki ultimaatumi tagasi. «Vene positsioon võla küsimuses ei ole muutunud. Rahandusminister Anton Siluanov ja president Vladimir Putin on öelnud - see on valitsuse võlg valitsusele.»

IMFilt oodatakse lähikuudel otsust, kas Ukraina võla näol on tegemist erasektori võlaga, nagu väidab Kiiev või riigilaenuga, nagu väidab Moskva.

«Ukraina ei saa Venemaa hoitavate võlakirjade asjus õiguslikke samme astuda. Seda saab teha Venemaa juhul, kui Ukraina ei maksa õigeaegselt võlga ära,» ütles Kiievi investeerimisfirma Dragon Capital analüütik Olena Bilan.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles