Šveitslased hääletavad täna parlamendivalimistel

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Šveitsi panga peamaja Zürichis.
Šveitsi panga peamaja Zürichis. Foto: SCANPIX

Šveitsis hääletatakse täna parlamendivalimistel, soosikuks on migrantide vaba liikumise suhtes kriitilised parempoolsed.

Viimases uuringufirma gfs.bern küsitluse andmeil on ränne Šveitsi elanike arvates kõige tähtsam riiklik küsimus.

Pagulaskriis pole Šveitsi siiani märkimisväärselt puudutanud, kuid see on ägedalt olnud esil ühiskondlikus keskustelus ja meedias. Küsitluste järgi peavad pooled šveitslased sisserännet riigi suurimaks väljakutseks.

Samuti on uuringud näidanud, et parlamendienamus on nihkumas vasaktsentristide käest paremtsentristidele ja viimaste küsitluste järgi toetab immigratsioonivastast Šveitsi Rahvaparteid (SVP) ligi 28 protsenti valijatest.

Politoloog Andreas Ladneri sõnul võib see viia karmima rändepoliitikani. SVP on nõudnud varem referendumi korraldamist Šveitsi juba niigi rangete asüülireeglite karmistamiseks.

Umbes veerand Šveitsi kaheksa miljoni inimese suurusest elanikkonnast on välismaalased.

Aastal 2014 hääletasid Šveitsi valijad Euroopa Liidu sisese immigratsiooni pidurdamise vastu.

Alates 1975. aastast pole parlamendivalimiste aktiivsus Šveitsis ületanud 50 protsenti ja riigi otsedemokraatlikus süsteemis peetakse ühiskondlike küsimuste lahendamisel kaalukamaks sagedasi rahvaküsitlusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles