Tansaania sai esimese albiinost parlamendisaadiku

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tansaania sai esimese albiinost parlamendisaadiku. Fotol perekond, kus isa ja lapsed on albiinod
Tansaania sai esimese albiinost parlamendisaadiku. Fotol perekond, kus isa ja lapsed on albiinod Foto: SCANPIX

Aafrikas Tansaanias valiti esmakordselt parlamendisaadikuks albiino.

Tansaania on maailmas negatiivsust kogunud sellega, et seal tapavad niinimetatud nõiaarstid albiinosid, kirjutab The Telegraph.

«Kinnitan, et albiinost Salum Khalfani Bar`wani valiti Lindi Urbani piirkonna saadikuks parlamenti,» teatas opositsioonilise kodanikeühenduse partei esindaja.

Tansaania albiinosid ühendava organisatsiooni juhi Ernest Kimaya sõnul on neil hea meel, et albiino saadikuks valiti. See näitavat, et nendega on arvestama hakatud.

2008. aastal sai Tansaania parlamenti albiinost naine Al-Shymaa Kway-Geer, kuid teda ei valitud, vaid ta määras ametisse Tansaania president Jakaya  Kikwete.

Aafrika riikides ei suhtuta albiinodesse just hästi, neid diskrimineeritakse ja tapetakse.

Tansaanias on alates 2007. aastast tapetud kümneid albiinosid, kuna seal usutakse, et albiinode kehaosad või organid toovad õnne ja varandust.

Albinism ehk pigmenditus on osaline või täielik pigmendi melaniini puudumine, mistõttu nahk ja karvad on tavaliselt heledad ning  silmade vikerkest helesinine. Albinootilist isendit nimetatakse albiinoks.

Albinism on tavaliselt seotud spetsiifiliste muutustega genoomis, seega võib olla autosoom-retsessiivsena pärilik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles