Türgi kiidab euroliidu uut lähenemist rändekriisile

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lesbose saar on üksi peamisi väravaid, mille kaudu saabuvad Süüria põgenikud Euroopasse. Tänavu on juba 400 000 põgenikku Türgi kaudu sellele saarele jõudnud.Foto on tehtud reedel.
Lesbose saar on üksi peamisi väravaid, mille kaudu saabuvad Süüria põgenikud Euroopasse. Tänavu on juba 400 000 põgenikku Türgi kaudu sellele saarele jõudnud.Foto on tehtud reedel. Foto: SCANPIX

Türgi peaminister Ahmet Davutoğlu kiitis pühapäeval pärast kohtumist Saksa liidukantsleri Angela Merkeliga Euroopa Liidu paremat lähenemist põgenikekriisi taaga jagamisele.

«Kahjuks jättis rahvusvaheline kogukond selle koorma jagamisel Türgi omapead. Meil on väga hea meel, et praegune lähenemine on parem. Väga tähtis on jagamise teemaga edasi minna,» lausus Davutoğlu Istanbulis.

Mõlemad liidrid nentisid, et lahingute ägenemine Süüria põhjaosas Aleppo linna ümbruses võib kaasa tuua rändetulva märkimisväärse suurenemise.

EL üritab Türgiga kokku leppida plaanis, kuidas aidata sealseid võime põgenikevoolu ohjeldada, osutades seejuures Ankarale suuremat rahalist tuge. Davutoğlu tunnustas Merkelit, kes ei ole probleemi ees «silma kinni pigistanud».

«Paljud teised ütlesid, et põgenikud tuleb (EL-ist) tagasi saata. Tema esindas inimlikku positsiooni,» lisas peaminister.

Merkel juhtis tähelepanu tõsiasjale, et Türgi on suhteliselt nappide vahendite eest pidanud hoolt kandma enam kui kahe miljoni Süüria põgeniku eest ning see on omakorda viinud migratsioonisurveni, mille tulemuseks on migrantide tulv Euroopasse.

«Türgi on kuni praeguseni vastutasuks oma tohutule panusele saanud vähe rahvusvahelist abi,» lisas Merkel. Tema sõnul ei ole kummagi poole huvides sellest tingitud illegaalne ränne Euroopasse.

«See ei saa olla eesmärk. Me võtame endale Euroopa Liiduna suuremaid finantskohustusi ning Saksamaa mängib selles oma osa,» lubas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles