Inimsmugeldajad teevad seoses sügistormide saabumisega süürlastele hinnaalandust

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põgenikud saabumas Türgist Kreekasse Lesbose saarele
Põgenikud saabumas Türgist Kreekasse Lesbose saarele Foto: SCANPIX

Izmiris ja veel mitmes teises Türgi rannikulinnas tegutsevad inimsmugeldajad on muutunud rahutuks, kuid mitte vaid Euroopa Liidu karmimate migratsiooni ohjeldamise meetmete tõttu, mis nende äri ohustab, vaid sügistormide saabumise tõttu.

Vahemerel on sügisel ja talvel keerulisem ja ohtlikum liikuda just kõrgete lainete tõttu, kuid inimsmugeldajad võtavad veel, mida võtta annab, edastab The Independent.

Mitme Türgi allika teatel teevad smugeldajad nüüd merd ületada ja Kreekasse jõuda tahtvatele süürlastele hinnaalandust.

Izmiri Basmane eeslinnas on süürlaste põhiline kogunemiskoht, kus näevad ärivõimalust ka enamasti türklastest, kuid ka süürlastest ja palestiinlastest smugeldajad.

Süüria päritolu Abu Fuadi sõnul küsivad nad kevadel ja suvel merd ületada tahtjalt 1200 – 1300 dollarit, kuid  sügisel ja talvel 900 – 1000 dollarit.

Ta lisas, et hinna langemise põhjuseks on sügisene tormine meri, mis on ohtlikum.

Fuadi teatel transpordivad nad migrante ka sügisel suurt täispuhutavate kummipaatidega, mitte tugevamate puust alustega.

Varem inimsmugeldajad tõstsid talvisel ajal ülesõidu hinda, kuna nõudlus vähenes, kuid sel aastal on vastupidi.

Fuad ja ta kaks kolleegi arvavad, et kui hind on odavam, siis kaaluvad sügistormiga merele minekut ka need, kel varem ei olnud vajaminevat summat.

«Mulle öeldi, et seoses sügise saabumisega on hind langenud 900 dollari peale. See on märgatavalt odavam sellest hinnast, mis meile esmalt teatati. Ma ei usalda neid inimesi, kuid mul ei ole valikut,» sõnas Süüriast Aleppost pärit 25-aastane Isa.

Vahemerel on juba esimesed sügistormid, mis Türgi meedia teatel on nõudnud vähemalt 12 inimese elu, kes hukkusid möödunud reedel. Nende alus läks ümber Türgi looderannikul  Çanakkale lähedal.

Süüria-Palestiina smugeldaja Mahmoudi teatel viisid ta mehed suvisel ajal üle mere 300 – 400 inimest päevas, nüüd on minejate arv langenud 30 – 40 inimeseni päevas, kuid ta ei arva, et massimigratsioon ka talvel täiesti lakkab.

«Alati on neid, kes on  valmis võtma oma elu hinnaga riske, peaasi et pääseks Euroopasse,» teatas Mahmoud.

Euroopa Liidu riikide juhid leppisid kokku Türgile rahalise abi andmises, et selle abil migrandikriisi ohjeldada ja tõkestada. Türklastele lubati viisaba liikumist Euroopasse ja Türgiga kõneluste käivitamist Euroopa Liidu liikmeks saamiseks.

ÜRO andmetel on sel aastal saabunud üle mere Kreekasse 475 000 migranti ja sõjapõgenikku, kellest ainuüksi 153 000 saabus septembris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles