Porošenko: Kiiev võib siiski paluda ÜRO-lt rahuvalvajaid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ukraina president Petro Porošenko rääkis mitmest võimalusest, mille annab Ukrainale ÜRO julgeolekunõukogusse kuulumine, sh Ukrainasse ÜRO rahuvalveüksuse paigutamisest.

«Esimest korda ÜRO ajaloos istuvad julgeolekunõukogus nii agressor, Venemaa, kui ka ohver, Ukraina... Tähtis ei ole mitte üksnes saada või olla ÜRO julgeolekunõukogu liige, vaid saada selleks nimelt praegu, mil Ukraina vastu käib agressioon. Ukraina võimalused on üsna laiad,» ütles president teleintervjuus.

Ukraina riigipea rõhutas, et Kiievil on nüüd võimalus kas või kell üks või kell kaks öösel nõuda ÜRO julgeolekunõukogu kokkukutsumist. «Varem pidime selleks pöörduma sõprade ja partnerite poole, täna saame seda ise teha,» ütles Porošenko.

Ta meenutas niisamuti, et järgmisel aastal toimuvad ÜRO peasekretäri valimised ja kandidaadid sellele kohale esitab julgeolekunõukogu. «Ja Ukraina saab koos ülejäänud 15 liikmega võimaluse avaldada suuremat mõju rahvusvahelisele poliitikale,» ütles president.

«Relvarahule vaatamata on olukord rahust veel väga kaugel ja vaenutegevus võib iga hetk taas ägeneda. Eriti juhul, kui Minski leppeid ei viida kokkulepitud aja jooksul ellu, ei välista ma naasmist ettepaneku juurde paigutada Ukrainasse olukorra kindlustamiseks ÜRO rahuvalvajate üksus. Rahuvalvajate paigutamise otsustab julgeolekunõukogu,» ütles Porošenko, lisades, et julgeolekunõukogu liikmena saab Ukraina oma seisukohti tulemuslikumalt kaitsta.

Egiptus, Jaapan, Senegal, Ukraina ja Uruguay valiti möödunud nädala neljapäeval järgmiseks kaheks aastaks ÜRO Julgeolekunõukogu mittealalisteks liikmeteks.

Julgeolekunõukogus on kokku 15 liiget, kellest viis on alalised (USA, Ühendkuningriik, Prantsusmaa, Venemaa, Hiina RV) ja kümme ajutised. Tänavu lõppeb Tšaadi, Tšiili, Jordaania, Leedu ja Nigeeria mandaat.

Egiptus, Jaapan, Senegal, Ukraina ja Uruguay alustavad ÜRO Julgeolekunõukogus tööd 1. jaanuaril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles