Pildid: Süüria sõja tõttu võeti Teravmägede seemnepangast esmakordselt seemneid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Norrale kuuluvatel Teravmägedel asuvast rahvusvahelisest seemnepangast võeti esmakordselt selle panga kaheksa aasta pikkuse tegutsemise jooksul seemneid.

Umbes 38 000 seemnenäidist viidi septembris Marokos ja Liibanonis olevatesse taimeuuringute laboritesse, edastab Yle.

Need seemnenäidised kuuluvad Süürias Aleppos tegutsenud rahvusvahelisele kuivade alade põllumajanduse uurimiskeskusele ((International Center for Agricultural Research in the Dry Areas – ICARDA).

ICARDA lõpetas Aleppos töö Süüria kodusõja tõttu ja töötajad evakueeriti. Uus peakorter asub Liibanonis üsna Süüria piiri lähedal, kus teadlased jätkavad kuivuses vastupidavamate kultuurtaimede liikide aretamist ja seniste liikide säilitamist.

Liibanoni uurimiskeskuses pannakse Tervamägedest toodud seemned kasvuhoonetesse kasvama ning kui neist sirgunud taimed on tootnud piisavas koguses uusi seemneid, saavad teadlased ja põllumehed jätkata kliimamuutusele vastupidavamate kultuurtaimede aretamist.

Lisaks Liibanonile toimub suur taimekasvatusoperatsioon ka Marokos.

ICARDA seemnepanka kuulub nisu, põlduba, lääts, kikerhernes ja kaer. Just neist aretetakse uusi, kuumuses ja kuivuses paremini vastupidavaid liike.

Kaks kolmandikku nüüd Teravmägede seemnepangast võetud seemnetest pärinevad iidsetelt Lähis-Idast ja Aafrikast tuntud taimeliikidelt.

ICARDA juht Mahmoud El-Solh sõnas, et seemnenäidiste seas on ka selliseid, mis looduses on nüüdseks välja surnud.

El-Solh lisas, et kaks kolmandikku seemnenäidistest on pärit kuivadel aladel kasvavatelt taimedelt, mis on kuivusega adapteerunud.

«Aretustegevuse abil saame uusi liike, mis suudavad paremini kohaneda aina kuivema kliima ja taimehaigustega,» teatas ICARDA juht.

Seemnepanga eest vastutab Norra koos taimekasvatusorganisatsioonide Global Crop Diversity Trust (GCDT) ja NordGeniga.

NordGeni juht Arni Bragason sõnas, et praegune seemnetevõtt tõestas selle seemnepanga vajalikkust.

ICARDA saatis viimati seemneid Teravmägede seemnepanka 2012. aastal pärast seda, kui Süüria kodusõja tõttu ei olnud Aleppos enam võimalik töötada. Siis saadeti seemnepanka 80 protsenti laborites olnud seemnetest.

ICARDA esindaja Thanos Tsivelikase sõnul vajati neid seemneid nüüd, et aidata nende abil ka Süüria põllumehi, kui ükskord kodusõda selles riigis lõpeb.

Wikipedia: Teravmägede seemnepank (norra Svalbard globale frøhvelv, inglise Svalbard Global Seed Vault) on maailma kultuurtaimede seemnete tagavara sisaldav hoidla Norras Lääne-Teravmägede saarel.

Ülemaailmse seemnepanga eesmärk on hoida looduslikku mitmekesisust ning säilitada võimalikult paljude taimeliikide seemnevarusid, tagades liikide säilimise näiteks looduskatastroofide, sõdade ja taimehaiguste korral.

Seemnepank asub umbes 1 kilomeetri kaugusel Longyearbyeni lennujaamast. Hoidla geograafilised koordinaadid on 78° 14′ 23″ N, 15° 29′ 43″ E.

Seemnepank paikneb 130 meetri kõrgusel merepinnast. Hoidla koosneb kolmest eraldi kambrist, mida ühendab sissepääsuga umbes 100 meetri pikkune tunnel.

Seemnepanga tegevust rahastatakse erinevate riikide antavate summade ja heategevuslike annetustega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles