ÜRO tahtis liikmetele soovitada narkootikumide omamise ja kasutuse dekriminaliseerimist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Orgenoni kanepipoodides hakati hiljuti klientidele müüma kanepitaimi.
Orgenoni kanepipoodides hakati hiljuti klientidele müüma kanepitaimi. Foto: SCANPIX

ÜRO ametnikud püüdsid saada riike dekriminaliseerima kõigi narkootikumide omamist ja kasutust, kuid algatus nurjus vähemalt ühe liikmesriigi vastuseisu tõttu, kirjutas täna BBC.

ÜRO uimasti- ja kuritegevusamet (UNODC) võttis dokumendi tagasi, kui sattus vähemalt ühe riigi surve alla. Küll lekkis dokumendi sisu avalikkusesse ning seal on kirjas, et ÜRO liikmed peaksid kaaluma omaenda kasutuseks mõeldud narkootikumide omamise ja kasutamise dekriminaliseerimise.

Ka seisis UNODC dokumendis, et vahistamine ja vangistamine on ebaproportsionaalsed meetmed.

Dokumendi koostas UNODC HIV/AIDSi osakonna juht Monica Beg ning see oli ette valmistatud praegu Kuala Lumpuris toimuva rahvusvahelise kahjuvähendamise konverentsi jaoks.

UNODC allikad sõnasid BBC-le, et dokument ei olnud tellitud ühenduse ametliku poliitika osana. Ühe vanemametniku teatel on Beg kesktaseme töötaja, kes pakkus dokumendis välja oma professionaalse vaatepunkti. Küll oli dokument väljastatud UNODC ametlikul paberil. Dokumendis seisab, et see selgitab riikide informeerimiseks UNODC seisukohta, mille järgi tuleks narkopoliitikas rakendada tervist ja inimõigusi arvesse võtvat lähenemist.

«Käsitades narkootikumide kasutust ja oma tarbeks omamist kriminaalkuritööna on kaasa aidanud terviseprobleemidele ja toonud negatiivseid tagajärgi ohutusele, turvalisusele ja inimõigustele,» kirjutati dokumendis.  

Narkootikumide omamine on paljudes ÜRO liikmesriikides kriminaalkuritegu, sh Suurbritannias. Seal mõisteti mullu selle eest süüdi ligi 36 000 inimest.

UNODC on olnud pikalt surve all, sest ametilt nõutakse selget seisukohta narkootikumine kasutuse ja omamise dekriminaliseerimise kohta. Teised ÜRO ametid, näiteks Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) ja UNAIDS on juba avalikult välja öelnud, et tervise ja inimõiguste seisukohast võetuna on nad selle vastu, et narkootikumide kasutajaid võetakse kriminaalvastutusele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles