Nägemist, F-35, tere, kanep, ehk mis teemad Kanada uus valitsus esimesena ette võtab

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõenäoline Kanada uus peaminister Justin Trudeau.
Tõenäoline Kanada uus peaminister Justin Trudeau. Foto: SCANPIX

Kanada väljaande National Post ajakirjanik Graeme Hamilton tõi välja viis asja, millega uus liberaalide valitsus tõenäoliselt esimesena tegelema hakkab.

1. Maksualandus keskklassile

Liberaalide liidri Justin Trudeau sõnul saab uue valitsuse esimeseks seadusloomeks tulumaksu alandamine neile kanadalastele, kelle aastasissetulek jääb 45 000 ja 89 000 dollari vahele. Maksu tahetakse alandada praeguselt 22 protsendilt 20,5 protsendini. Saamata jäänud maksutulu tahavad liberaalid kompenseerida sellega, et küsivad ühelt protsendilt kõige jõukamatelt kanadalastelt veidi rohkem.

2. Süüria pagulased

Trudeau süüdistas eelmist peaministrit Stephen Harperit selles, et too ei teinud süüria pagulaste aitamiseks piisavalt. Konservatiivid olid eesmärgiks seadnud järgmiseks septembriks kuni 10 000 süüria põgeniku vastuvõtmise, kuid liberaalid lubavad võtta vastu 25 000 pagulast, alustades protsessiga kohe.

3. Kanep

Liberaalid lubavad marihuaana legaliseerida, väites, et praegune süsteem ei hoia noori inimesi eemal kanepikasutamisest ja liiga paljudel kanadalastel on juba väikese koguse narkootilise aine omamise eest kriminaalkaristus. Trudeau on lubanud asjaga kohe tööle hakata, kuid täpselt ajaraami pole ta siiski välja pakkunud.

4. Kadunud ja mõrvatud põliselanikest naised

Liberaalide valimisplatvormis seisis ka lõik, mis lubas alustada kohe riiklikku uurimist põliselanikest naiste tapmis- ja kadumisjuhtumite selgitamiseks.

5. Hävitajad

Liberaalid lubasid, et jätavad katki konservatiivide plaani osta hävitajaid F-35, mis läheks hävitajate neljakümneaastase kasutustsükli jooksul maksma 44 miljardit dollarit. Uus valitsus on öelnud, et alustab kohe protsessi CF-18 lennukite asendamiseks, kuid teatanud ühtlasi, et Kanada-suguse riigi kaitsmiseks pole tingimata tarvis hävitajaid F-35.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles