NATO: Vene õhurünnakud Süürias tekitavad ohtliku vahejuhtumi riski

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene Su-25 sõjalennukid Süürias.
Vene Su-25 sõjalennukid Süürias. Foto: SCANPIX

Vene õhurünnakud Süürias tekitavad kontrolli alt väljuva vahejuhtumi riski, sest Moskval ja USA juhitaval koalitsioonil on Süürias erinevad eesmärgid, hoiatas NATO täna.

«On selge, et Vene eesmärgid ja nende õhurünnakud Süürias ning ISILi vastase koalitsiooni sihid ei kattu,» ütles NATO asepeasekretär Alexander Vershbow, kasutades lühendit sunniidi äärmusrühmituse Islamiriik varasemast nimetusest Iraagi ja Levandi Islamiriik.

«See tõepoolest suurendab kontrolli alt väljuva vahejuhtumi riski,» ütles NATO tähtsuselt teine tsiviilametnik Portugali pealinnas Lissabonis kaitsetööstusfoorumi kõrvalt.

Venemaa alustas 30. septembril Süürias õhurünnakuid president Bashar al-Assadi vastastele, väites, et ründab sunniidi äärmusrühmitust Islamiriik (IS) ja teisi terroriste.

USA ja teised lääneriigid on süüdistanud Venemaad Assadi-vastaste mõõdukate opositsioonirühmituste ründamises.

Vabaühendus Süüria Inimõiguste Vaatluskeskus teatas täna, et Vene õhurünnakutes on surma saanud 370 inimest, neist kolmandik tsiviilisikud.

Ühendriikide juhitav koalitsioon alustas õhurünnakuid ISi vastu Süürias eelmise aasta septembris.

Vershbow sõnul arutavad NATO liikmesriigid lähinädalatel seda, kas liitlased peaksid rakendama täiendavaid ettevaatusabinõusid, kindlustamaks, et Türgi piiride puutumatusele ei esitata väljakutset.

Vene sõjalennukid on oktoobris kahel korral NATO liikme Türgi õhuruumi sisenenud.

NATO asepeasekretär sõnas, et iga võimalik agressor peaks võtma teadmiseks võimekused ja valmisoleku, mida allianss viimase 13 aasta suurimal õppusel demonstreerib.

Eile algas Hispaanias, Portugalis ja Itaalias NATO suurõppus Trident Juncture 36 000 sõduri osavõtul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles