USA ekspert: NATO suurendagu tavavägede kohalolekut Baltimaades

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ühendriikide Abrams tank tänavu märtsis Riia sadamas.
Ühendriikide Abrams tank tänavu märtsis Riia sadamas. Foto: SCANPIX

USA mõttekoja Stimson Center kaasasutaja Barry M. Blechmani hinnangul peaks NATO suurendama Venemaa heidutamiseks tavavägede kohalolekut Baltimaades.

«Ma ei usu, et Venemaa suudab NATO-le sõjalises konfliktis vastu seista. Nad mõistavad seda. Pean siiski oluliseks tugevdada NATO konventsionaalset võimekust kohapeal, et venelastel ei tekiks kunagi kiusatust arvata, et nad saavad Baltimaid või osa nende territooriumist kiiresti okupeerida,» ütles julgeolekuekspert Blechman usutluses BNSile.

Vastates BNSi küsimusele, kas Venemaa võib korraldada NATO sõjalise kohaloleku suurendamise vastu selle idatiival ennetava rünnaku, ütles Blechman, et ei pea seda usutavaks.

«Tõenäosus, et nad üritavad neid riike õõnestada on märksa suurem kui see, et nad tungivad Baltimaadesse ajal, mil NATO paigutab sinna vägesid. Nad mõistavad NATO liikmesriigi, Ukraina ja Gruusia erinevust,» sõnas ta.

Blechmani sõnul oleks iga USA president sunnitud vastama rünnakule NATO liikmesriigi vastu. «NATOga seotud kohustused on olnud meie välispoliitika südames alates 1949. aastast, 70. aastat. See on Ühendriikide poliitikas ja ideoloogias sügavalt juurdunud.»

Mõttekoda Stimson Center korraldas koos Rootsi Kaitseülikooli Riigikaitse ja julgeolekupoliitika uuringute instituudiga esmaspäeval Tallinnas Rahvusvahelises Kaitseuuringute Keskuses (ICDS) seminari teemal «Preventing Nuclear War in Northern Europe».

Stimson Center on Washingtonis asuv rahvusliku ja rahvusvahelise julgeoleku küsimustele keskenduv mõttekoda

Blechmanil on rahvusliku julgeoleku valdkonnas 40-aastane tegevusstaaž. Ta on töötanud muuhulgas USA kaitse- ja välisministeeriumis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles