Ukraina avastas Odessa plahvatuses Vene jälje

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politseinikud kogumas tõendeid Odessa SBU hoone juures toimunud plahvatuse kohta.
Politseinikud kogumas tõendeid Odessa SBU hoone juures toimunud plahvatuse kohta. Foto: SCANPIX

Ukraina julgeolekujuht Vassõl Hrõtsak teavitas Ukraina presidenti Petro Porošenkot, et Odessa SBU hoone juures aset leidnud pommiplahvatuse stsenaarium töötati välja Venemaal.

«Me käsitlesime seda väljakutsena ja rakendasime asja selgitamiseks kõiki jõupingutusi. Täna võin teatada - kuritegu on kiiresti paljastatud. Kolm täideviijat on kinni peetud, korraldatud 22 läbiotsimist,» vahendas julgeolekuteenistuse (SBU) pressikeskus Hrõtsaki sõnu.

«Meil on teavet ka tellijate kohta, kes saatsid kuritegelikule rühmale juhiseid Venemaalt ja Krimmist; varem või hiljem võetakse vastutusele ka nemad,» sõnas SBU juht.

Kahjutuks tehtud Vene eriteenistuste juhitud luure- ja diversioonirühma kahtlustatakse ka mitme haldus- ja kontorihoone õhkimises Odessa ja Mõkolajivi oblastis, lausus Hrõtsak.

Grõtsak teatas, et plahvatuse eest võtsid endale vastutuse nn Odessa põrandaalused, kes paigutasid sündmuse video internetti Krimmi territooriumilt.

19. oktoobril peeti kinni kolm Odessa elanikku, kohaliku venemeelse vabaühenduse liiget, kes tundsid konspireerimist, omasid kutsungeid ja kasutasid tänapäevaseid arvutitehnoloogiaid.

«Kuriteo stsenaarium töötati välja Venemaal. Lõhkeaine paigaldanud inimene sai eriettevalmistuse Venemaa sõjalises keskuses,» öeldi teates.

27. septembril plahvatas Jekaterinenskaja ja Jevreiskaja tänava ristmikul asuvas Odessa SBU hoones pomm. Kahjustada sai hoone, purunesid ümberkaudsete majade aknad, kuid surma või viga ei saanud keegi. Plahvatuse võimsus vastas 5-6 kilogrammile trotüülile.

16. oktoobril teatas Porošenko oma Odessa visiidi ajal plahvatusega seotud isiku kinnipidamisest.

20. oktoobril teatati veel kahe plahvatusega seotud isiku kinnipidamisest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles