Ekspert: Moskva ei vastaks Soome ja Rootsi NATOsse astumisele jõuga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi on suurendanud Läänemerel õhuruumi kontroll-lende. Fotol Rootsi õhujõudude Grippen hävitajad
Rootsi on suurendanud Läänemerel õhuruumi kontroll-lende. Fotol Rootsi õhujõudude Grippen hävitajad Foto: SCANPIX
  • Analüütiku sõnul on olemas ka teisi viise koostööks NATOga ilma liikmesuseta.
  • Ukrainas nähakse USA soovimatust varustada neid relvadega nõrkuse ilminguna.
  • Venemaa rünnak Gotlandile tooks Blechmani sõnul igal juhul kaasa NATO vastuse.

USA mõttekoja Stimson Center kaasasutaja Barry M. Blechmani hinnangul ei vastaks Venemaa Soome ja Rootsi NATOga liitumisele sõjaliselt.

«Nad oleksid väga pahased ja teeksid igasuguseid ähvardusi, ent ei alustaks seetõttu sõda,» ütles Blechman usutluses BNSile Rahvusvahelises Kaitseuuringute Keskuses (ICDS) korraldatud seminari kõrvalt.

«Ma ei taha võtta seisukohta selles, kas Rootsi ja Soome peaksid NATOga liituma, ent nad ei tohiks sellest hoiduda hirmust Venemaa sõjalise rünnaku ees,» lausus USA julgeolekuekspert.

BNS küsis Blechmanilt, kas Rootsi ja Soome liitumine NATOga võiks ajendada Venemaad alustama Läänemere regioonis taktikalisi tuumarelvi kasutades konflikti.

Tema sõnul on Soome ja Rootsi suveräänsed riigid, kel on õigus sõlmida liite kellega tahes. «On olemas ka teisi viise koostööks NATOga ilma liikmesuseta. Nad peavad otsustama enda jaoks parima poliitika.»

Vastuseks BNSi küsimusele, kas Soome ja Rootsi NATOga liitumine võib kaasa tuua Venemaa sissetungi Rootsile kuuluvale strateegiliselt tähtsale Gotlandi saarele, ütles Blechman, et tema hinnangul tooks midagi sellist kaasa NATO vastuse isegi juhul, kui Rootsi ei ole alliansi liige.

Stimson Centeri kaasasutaja sõnul nähakse Ukrainas USA soovimatust varustada neid relvadega nõrkuse ilminguna. «Ma ei nõustu selle poliitikaga,» sõnas Blechman.

Mõttekoda Stimson Center korraldas koos Rootsi Kaitseülikooli Riigikaitse ja julgeolekupoliitika uuringute instituudiga esmaspäeval Tallinnas Rahvusvahelises Kaitseuuringute Keskuses (ICDS) seminari teemal «Preventing Nuclear War in Northern Europe».

Stimson Center on Washingtonis asuv rahvusliku ja rahvusvahelise julgeoleku küsimustele keskenduv mõttekoda.

Blechmanil on rahvusliku julgeoleku valdkonnas 40-aastane tegevusstaaž. Ta on töötanud muuhulgas USA kaitse- ja välisministeeriumis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles