Ajatolla Khamenei asus toetama Iraani tuumaleppe rakendamist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraani kõrgeim liider ajatolla Ali Khamenei
Iraani kõrgeim liider ajatolla Ali Khamenei Foto: Sancpix

Iraani kõrgeim juht ajatolla Ali Khamenei andis täna avalikult heakskiidu Kõrgeima Riikliku Julgeolekunõukogu otsusele toetada kuue suurriigiga sõlmitud tuumaleppe rakendamist.

Khamenei sõnul tuleb tuumaleppe rakendamist tugevalt kontrollida ja jälgida ennetamaks tõsist kahju riigi tulevikule.

Ajatolla sõnul tuleb end kaitsta leppe ebaselguste eest.

Khamenei toetas lepet kirjas president Hassan Rouhanile, mis loeti täna ette riigimeedias. Senini oli ajatolla keeldunud lepet avalikult toetamast või tagasi lükkamast. Khameneil on riigi kõikides suuremates otsustes viimane sõnaõigus.

Iraan ja kuus suurriiki - USA, Suurbritannia, Prantsusmaa, Hiina, Venemaa ja Saksamaa - sõlmisid 14. juulil ajaloolise tuumaleppe, millega tühistatakse järk-järgult Teheranile kehtestatud sanktsioonid riigi tuumategevuse piiramise eest.

USA president Barack Obama andis pühapäeval valitsusele korralduse astuda vastavalt Teheraniga saavutatud tuumaleppele samme Iraani vastu kehtestatud sanktsioonide tühistamiseks.

Euroopa Liit võttis pühapäeval vastu raamistiku Iraani sanktsioonide tühistamiseks, kuid see jõustub vaid juhul, kui Teheran täidab endale tuumaleppega võetud tingimused, ütles tollal ELi välispoliitika juht Federica Mogherini.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles