Kongo pealinnas jätkusid rahutused

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kongo president Denis Sassou Nguesso.
Kongo president Denis Sassou Nguesso. Foto: SCANPIX

Kongo pealinnas Brazzaville'is jätkusid täna meeleavaldajate ja julgeolekujõudude kokkupõrked, mis said alguse presidendi otsusest oma kolmekümneaastast ametiaega veelgi pikendada.

Eile sai vägivaldseks muutunud meeleavaldusel surma neli ja vigastada vähemalt kümme inimest.

Kongo võimud keelasideile üle riigi kõik meeleavaldused, kuid protestijad eirasid keeldu. Demonstratsioone keelav otsus tehti mõni tund enne opositsiooni kavandatud protesti presidendi otsuse vastu oma ametiaega pikendada.

Kümned noorukid tulid täna pealinna lääneosas taas tänavatele. Julgeolekujõud tõrjusid neid pisargaasiga.

Opositsiooni toetajad teatasid kokkupõrgetest ka Brazzaville'i lõunaosas.

Kongo Vabariigi valitsus otsustas korraldada 25. oktoobril rahvahääletuse põhiseadusmuudatuste üle, millega lubataks president Denis Sassou Nguessol kandideerida kolmandaks ametiajaks.

Muudatuse alusel saaks presidendi ametiaega uuendada kahel korral ning tühistataks ametisse astumiseks kehtestatud vanuseline ülempiir, mis on hetkel 70 aastat. See lubaks 72-aastasel Nguessol kandideerida uuesti 2016. aastal.

Septembri lõpus avaldasid tuhanded inimesed kava vastu meelt. Opositsiooni sõnul oleks tegemist põhiseadusliku riigipöördega.

Sassou Nguesso oli riigi president 1979.-92. aastani. Seejärel juhtis ta opositsiooni ning naasis võimule 1997. aastal pärast lühikest kodusõda. Ta valiti presidendiks 2002. ja 2009. aastal. Vastased süüdistasid teda valimispettuses.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles