Wikileaksi väitel paljastasid nad CIA juhi John Brennani e-kirju

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
CIA juht John Brennan
CIA juht John Brennan Foto: SCANPIX

Kõmuline meediaorganisatsioon Wikileaks teatas, et paljastas USA Luure Keskagentuuri (CIA) juhi John Brennani elektronkirju.

Wikileaksi leheküljele ilmusid kuus dokumenti, mille sisu olevat pärit Brennani erameilidest, edastab Yle.

Wikileaksi teatel on seal näiteks 48-leheküljeline luurega seotud dokumentatsioon aastast 2008. Sellel on mitmeid Brennani sõprade ja kolleegide nimesid ja telefoninumbreid. Näiteks CIAd 1996  – 2004 juhtinud George Teneti oma.

Uudisteagentuuri AFP andmetel kasutab Tenet paljastatud dokumentides olevat telefoninumbrit seni.

Wikileaksi avaldatud dokumentides olevat ka Brennani naise isikukood.

Dokumentide seas on 2008. aastast pärit kiri tollaselt USA senati uurimiskomitee asejuhilt, milles nõutakse «julmade ülekuulamismeetmete keelamist».

Meediaallikate arvates ei paljastanud Wikileaks mitte midagi sellist, mis oleks CIA poolt salastatud ja võiks USA julgeolekut ohustada. Sellest hoolimata on leke CIA jaoks alandav.

USA Föderaalne uurimisbüroo (FB) uurib Wikileaksi poolt nüüd avaldatut.

CIA ei soovinud juhtunut kohe kommenteerida, kuid lisati et avalikkust teavitatakse selles küsimuses hiljem.

Wikileaks avalikustas ta valdusesse jõudnud dokumendid vaid paar päeva pärast seda, kui anonüümne häkker kontakteerus väljaandega New York Post ja teatas, et tal on Brennani e-kirju.

Väljaande teatel olevat häkker end tutvustanud kui tavalist keskkooliõpilast, kes ei ole USA riigijuhtimise ja poliitikaga rahul.

Wikileaks teatas uute dokumentide avaldamisest eile Twitteris. Meediaallikate kontroll näitas, et tegemist oli tõesti Wikileaksi Twitteri kontoga, mida arvatavalt haldab selle meediaorganisatsiooni asutaja, austraallane Julian Assange.

John Brennan on CIA juht alates 2013. aastast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles