JSN: küsitlus eestlaste hüüdnimest ei rikkunud head ajakirjandustava

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Helsingin Sanomat
Helsingin Sanomat Foto: Mihkel Maripuu

Soome Avaliku Sõna Nõukogu (JSN) otsustas, et päevalehes Helsingin Sanomat kevadel korraldatud küsitlus eestlastele hüüdnime leidmiseks ei rikkunud head ajakirjandustava, kirjutas täna Helsingin Sanomat.

JSN otsusest selgub, et tögavas tekstis võib esitada ka iroonilisi iseloomustusi. Otsust pooldas kuus ja vastu oli neli nõukogu liiget.

Helsingin Sanomat peatas küsitluse aprillis ja võttis veebist maha küsitluse pinnalt tehtud uudisloo. Lisaks palus vabandust ka lehe peatoimetaja Kaius Niemi.

Päevaleht küsis kevadel oma lugejatelt ettepanekuid sellest, kuidas tuleks eestlasi kutsuda. Mõned neist avaldati aprillis paberkandjal ja kodulehel, et lugejad saaksid hääletada neile kõige rohkem meeldinud pilanime poolt.

Üritus tekitas niivõrd suurt vastukaja, et Helsingin Sanomat otsustas asja katki jätta. Sõna võttis ka Eesti president Toomas Hendrik Ilves. JSN sai asjaga seoses 13 kaebust.

Lehe teatel tehti hääletus huumorit silmas pidades, kuid tunnistas, et osa ettepanekuist esindasid selgelt halba maitset.

Niemi sõnul oli lugu toimetusepoolne valearvestus. Seda seisukohta jagas ka JSN, kuid langetas otsuse ajakirjanduseetika pinnalt ning otsustas, et Helsingin Sanomat ei rikkunud head ajakirjandustava.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles