WSJ: Ukrainale saadetavate USA radarite seirekaugust vähendati

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
AN/TPQ-36.
AN/TPQ-36. Foto: Wikipedia.org
  • Ukraina relvajõud peaks radarid kätte saama novembris.
  • Washington ei taha relvatarnega Ukrainale ärritada Moskvat.
  • USA kardab, et radarid saavad separatistide jaoks tähtsaks sihtmärgiks.

USAst Ukrainale tarnitavate täiustatud tulejäljeradarite seireulatust on Moskva heameeleks algsega võrreldes vähendatud, et Kiiev ei saaks jälgida Venemaal asuvaid sihtmärke, kirjutas Wall Street Journal.

Jutt käib kahest teisaldatavast tulejäljeradarist AN/TPQ-36, kumbki hinnaga 10 miljonit dollarit, mis peaks novembri keskpaigaks jõudma Jarovivi polügoonile ja hiljem eesliiniväeosade varustusse.

Nende seireulatust vähendatakse 24 kilomeetrini, kuhu maale need suudavad tuvastada vastase tule allikaid. Sellegipoolest on need praegu Ukraina relvastuses olevatest kergetest tulejäljeradaritest märgatavalt tõhusamad.

Ajaleht viitab nimetutele USA ametnikele, kelle väitel tagab seireulatuse vähendamine, et Ukraina ei saa neid kasutada võimaliku Venemaa suurtükitule puhul. Washington ei taha seada ohtu Donbassi relvarahu, ärritades Moskvat, sedastab WSJ.

Samas on USA esindajad mures, et radarid saavad sisside jaoks tähtsaks sihtmärgiks ning kavatsevad õpetada ukrainlastele viise, kuidas vähendada radarite avastamise võimalust.

Wall Street Journal märgib, et USA valitsus tahab tulejäljeradarite tarnimisega toetada Kiievit julgeolekuvaldkonnas.

Vabariiklaste senaator John McCain teatas aga, et saates Ukrainale vähendatud seireulatusega tulejäljeradareid, USA valitsus vaid toetab Venemaa poliitikat.

Ühendriikide instruktorid peavad ukrainlased AN/TPQ-36 tegutsemiseks alles välja õpetama, märgib väljaanne. Kui Ukraina suudab neid tõhusalt kasutada, võib USA saata Ukrainale veel neli sellist radarit, ütlesid USA sõjaväe esindajad.

WSJ lisas, et nii kongressi kui ka Kiievit ärritavad piirangud luureteabele, mida Washington Ukrainaga jagab. Näiteks kujutavad satelliidipildid vaid Ukraina ala, näitamata Vene väe liikumist piiri taga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles