Poola valmistub parlamendivalimisteks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poola opositsioonipartei Seadus ja Õiglus juht Jaroslaw Kaczynski.
Poola opositsioonipartei Seadus ja Õiglus juht Jaroslaw Kaczynski. Foto: SCANPIX
  • J. Kaczyński on tegemas kaheksa opositsiooni-aasta järel suurt tagasitulekut.
  • Analüütikud peavad PiSi tõenäolisimaks valitsuspartneriks erakonda Kukiz´15.
  • Donald Tuski asumine Ülemkogu eesistujaks nõrgestas võimupartei positsiooni.

Viimased arvamusküsitlused näitavad Poola konservatiivsele opositsioonierakonnale Seadus ja Õiglus (PiS) kindlat võitu homsetel parlamendivalimistel.

PiSi toetus jäi reedel avaldatud kahes küsitluses vahemikku 32-40 protsenti. Valitsevat Kodanikeplatvormi (PO) eesotsas peaminister Ewa Kopacziga toetab 24-28 protsenti valijaist.

Isegi kui vastuolulise ekspeaministri Jarosław Kaczyński juhitav PiS ei võida üksi valitsemiseks vajalikku 231 parlamendikohta, leiab ta analüütikute sõnul hõlpsalt väiksematest erakondadest saadikuid, kes on valmis tema valitsust toetama.

«Kaczyński võidab kindlasti. Isegi kui ta ei saa enamust, leiab ta toetajaid väikeparteide seast,» ütles Varssavis asuv poliitikaanalüütik Eryk Mistewicz AFP-le.

Kolmandana võib parlamenti pääseda mais presidendivalimistel 20-protsendise toetuse pälvinud punkrokkar Paweł Kukizi erakond Kukiz´15. Analüütikud peavad erakonda PiSi tõenäolisimaks partneriks.

Varssavi ülikooli politoloog Anna Materska-Sosnowska tõstis Seaduse ja Õigluse võimaliku partnerina esile ka PO praegust koalitsioonipartnerit Talurahvaparteid (PSL).

Analüütikute hinnangul toob PiSile opositsioonis veedetud kaheksa aasta järel valimisvõidu eelkõige PO eelmise liidri ja ekspeaministri Donald Tuski lahkumine Euroopa Ülemkogu eesistuja ametikohale mullu sügisel.

«Kaczyński on tegemas kaheksa opositsiooni-aasta järel suurt tagasitulekut,» ütles Mistewicz. «Üks peamisi põhjusi on Donald Tuski puudumine Poola poliitikast.»

Donald Tusk. Foto:
Donald Tusk. Foto: Foto: SCANPIX

Tuski lahkumise järel ei suutnud PO muuta saavutatud edu poliitiliseks kapitaliks, sõnas Materska-Sosnowska.

«Kui Tusk oleks endiselt poliitilisel areenil, oleks PO suutnud presidendikohast kinni hoida ja liiguks praegu valimisvõidu kursil. Tuskil on erakordsed poliitilised võimed. Ma nimetan seda «Tuski radariks»», sõnas politoloog.

PiSi toetatud Andrzej Duda alistas mais presidendivalimistel PO toetusega ametisoleva riigipea Bronislaw Komorowski.

Kaczyński määras Duda valimisvõidu järel PiSi peaministrikandidaadiks Duda kampaaniajuhi Beata Szydło.

PO on valitsenud Poolat alates 2007. aastast. Aastail 2005-2007 valitses riiki PiS eesotsas peaminister Kaczyńskiga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles