Jeemenis Taezis hukkus pühapäeval lahingutes vähemalt 36 võitlejat

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jeemeni valitsusmeelsed.
Jeemeni valitsusmeelsed. Foto: SCANPIX

Jeemeni suuruselt kolmandas linnas Taezis pühapäeval peetud rasketes lahingutes ja õhulöökides hukkus vähemalt 36 võitlejat, teatasid sõjaväeallikad.

Abitöötajatel on olnud suuri raskusi meditsiinivahendite kohaletoimetamisel konfliktipiirkonda.

Lahingutes Saudi Araabia toel tegutsevate valitsusmeelsete vägede ning huthi šiiamässuliste ja nende toetajate vahel on surma saanud vähemalt 21 mässulist ja 15 valitsusjõudude liiget, vahendasid allikad.

Uued kokkupõrked puhkesid siis, kui valitsusele lojaalsed väed üritasid tagasi vallutada presidendipaleed.

Valitsusväed kontrollivad linna keskust, mille on ümber piiranud huthid ja kukutatud presidendile Ali Abdullah Saleh'le lojaalsed liitlasjõud.

Jeemeni keskosas asuv Taez on olnud võtmetähtsusega lahingutandriks president Abedrabbo Mansour Hadi võitlejate ja Iraani tuge omavate huthide vahel.

Abiorganisatsioon Piirideta Arstid (MSF) teatas pühapäeval, et võitlejad blokeerisid hädavajalike meditsiinivahendite toimetamise ümberpiiratud linna.

«On väga frustreeriv, et pärast nädalaid kestnud läbirääkimisi pole me teinud mingeid edusamme veenmaks ametiisikuid erapooletu arstiabi vajaduses,» lausus MSFi Jeemeni kriisi koordinaator Karline Kleijer.

Tema sõnul kestab niisugune olukord hoolimata sellest, et MSF toetab meditsiinirajatisi huthide kontrollitavates piirkondades.

Konflikti tõttu töötab selles 600 000 elanikuga linna 20 haiglast vaid kuus ja sedagi pahatihti osaliselt.

Konfliktis on märtsist alates hukkunud vähemalt 4500 tsiviilisikut.

Hadi eksiilvalitsus paiknes pärast huthide pealetungi pikalt Saudi Araabias, kuid naasis septembris Adenisse pärast seda, kui valitsusmeelsetel õnnestus juulis linn tagasi võita.

Mõned nädalad hiljem 6. oktoobril sooritati enesetapurünnak hotellile, kust valitsus oma tööd tegi. Seejärel naasis valitsus eesotsas peaminister Khaled Bahah'ga Ar-Riyadi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles