Argentina valimistel juhib arvamusküsitluste kohaselt Scioli

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Buenos Airese vasakpoolne provintsikuberner Daniel Scioli.
Buenos Airese vasakpoolne provintsikuberner Daniel Scioli. Foto: SCANPIX

Argentinas pühapäeval korraldatud presidendivalimistel juhib arvamusküsitluste kohaselt Buenos Airese vasakpoolne provintsikuberner Daniel Scioli, kuid esialgu pole veel selge, kas ta võidab kohe esimeses voorus.

Scioli võib võidu kindlustada juba valimiste esimeses voorus, kui tal õnnestub koguda 45 protsenti häältest või 40 protsenti kümne protsendipunkti suuruse vahega järgmise kandidaadi ees.

Valimised tähendavad lõppu 12 aastat kestnud Nestor ja Cristina Kirchneri võimuperioodile.

Soosik on tõotanud jääda truuks populistliku «kirchnerismi» võtmeelementidele, nagu protektsionism kaubanduses, sotsiaalne heaolu ja töölisklassi kaitsmine.

Kuid 1989. aastal veemotovõistluse ajal käe kaotanud 58-aastane Scioli on lubanud samas ka stiilimuutust, et meelitada riiki rohkem investeeringuid ja tõsta tootlikkust, ning on selleks kokku pannud meeskonna vabaturumajandusele orienteeritud majandusekspertidest.

Tema põhirivaali, 56-aastast Macrit toetavad need argentiinlased, kellele on olnud vastumeelt Kirchnerite sirgjooneline lähenemine majandusele ja sõjakas poliitika. Macri juhib ka Argentina populaarseimat jalgpalliklubi Boca Juniorsi.

Konkurentsi võib sekkuda ka endine Kirchneri liitlane Sergio Massa, kes kahe aasta eest lõi oma erakonna Uuendusrinne.

Viimaste arvamusküsitluste kohaselt toetab Sciolit 40 protsenti, Macrit 30 protsenti ja Massat 20 protsenti valimisõiguslikest Argentina kodanikest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles