Romanovite suguvõsa toetab otsust uurida Aleksander III põrmu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tsaar Nikolai II.
Tsaar Nikolai II. Foto: AFP/SCANPIX

Holstein-Gottorp-Romanovite suguvõsa avaldas esmaspäeval toetust Vene juurdluskomitee otsusele uurida keiser Aleksander III põrmu seoses Venemaa viimase keisripere tapmist puudutava ekspertiisiga.

«Pühima patriarhi algatusel otsustati avada keiser Aleksander III haud. Kõik sõltub tehnilistest tingimustest. Tööd algavad ilmselt novembri keskel,» teatas juurdluskomitee vanemkriminalist Vladimir Solovjov.

«See sisendab lootust, et möödaniku vigu arvestatakse ja ekspertiis tuleb aus ja avalik,» ütles Romanovite kantselei direktor Aleksandr Zakatov esmaspäeval.

«Oleks parem, kui tõde tuleks päevavalgele haudu avamata, kuid kui see võimalus puudub, tuleb teha igakülgne ekspertiis, midagi rüvetavat selles ei ole,» lisas ta.

«Vene keisrikoja pea, suurvürstitar Maria Vladimirovna toetab täielikult Vene õigeusukiriku seisukohta, et kui Jekaterinburgi säilmete ehtsuse tuvastamiseks tuleb avada keiser Aleksander III või mõne teise enne 1917. aastat Peeter-Pauli katedraali maetud Romanovi haud, siis seda tuleb teha,» teatas Zakatov.

Juurdluskomitee taasalustas keisripere liikmete huku uurimist, et saada täiendav kinnitus praegu riigiarhiivis asuvate troonipärija Aleksei ja suurvürstitar Maria säilmete ehtsusele.

Septembris toimetati Peterburist Moskvasse Nikolai II ja tema abikaasa Aleksandra Fjodorovna säilmete näidised ning keiser Aleksander II rõivaste tükid.

Vene õigeusukirik ja mõni Romanovite järglane ei pea keisripere põrmude ehtsust tõestatuks ja loodavad, et uus uurimine annab lõpliku vastuse.

Solovjov on varem Interfaxile öelnud, et komitee loodab saada «tõsiseid tulemusi» enne aasta lõppu.

«Kõik on väga tõsine ja kirik aitab meid väga. Loodan väga koostööle,» ütles Solovjov uue ekspertiisi kohta.

Vene eksperdid on kindlad, et nii Peterburi Peeter-Pauli katedraali maetud kui ka riigiarhiivis hoitavad säilmed on ehtsad.

Juurdluskomitee lõpetas Nikolai II perekonna hukkumise asjaolude uurimise 2011. aasta jaanuaris, tunnistades Jekaterinburgist leitud säilmed ehtsateks.

1991. aasta juulis avati Jekaterinburgi lähedal Staraja Koptjakovskaja teel üheksa inimese matmispaik. Põrmud kuulusid keisripere liikmetele: Nikolai II-le, tema abikaasale Akelsandra Fjodorovnale (46) ning nende tütardele, 22-aastasele Olgale, Tatjanale (21) ja Anastassijale (17), ning nende lähikondlastele, 53-aastasele Jevgeni Botkinile, Anna Demidovale (40), 62-aastasele Aloīzs Lauris Trūpsile ja Ivan Haritonovile (48).

Pärast Jekaterinburgi matmispaiga üleskaevamist maeti keisripere säilmed Peterburi Peeter-Pauli kirikusse.

29. juulil 2007 leiti arheoloogilistel kaevamistel esimesest matmiskohast lõunas veel kahe inimese säilmed. Arvukad ekspertiisid kinnitavad, et need on troonipärija Aleksei ja tema õe Maria omad.

Romanovite suguvõsa teatas, et toetab Nikolai II kahe lapse matmise tseremooniat Peterburi hauakambrisse, kui uus geneetiline ekspertiis on täisväärtuslik ja Vene õigeusukirik tunnistab Jekaterinburgi säilmete ehtsust.

Ülejäänud «Romanovite perekonna ühenduse» liikmed usuvad Jekaterinburgi säilmete ehtsusse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles