Peking: USA sõjaleva läbisõit on oht Hiina suveräänsusele

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ühendriikide sõjalaev USS Lassen 2009. aasta fotol Vaiksel ookeanil.
Ühendriikide sõjalaev USS Lassen 2009. aasta fotol Vaiksel ookeanil. Foto: SCANPIX

Peking taunis täna USA sõjalaeva läbisõitu Hiina tehissaarte vetest Lõuna-Hiina meres, nimetades seda ohuks riigi suveräänsusele.

Ühendriikide sõjalaev USS Lassen sisenes ebaseaduslikult saarte vetesse, ütles Hiina välisministeerium Lu Kang avalduses, saamata Hiina valitsuselt eelnevalt luba.

USA ametnik ütles varem AFP-le, et USS Lassen saadeti patrullima Spratly saarestikku Subi ja Mischiefi riffide lähistele. Ametniku sõnul ei ole navigeerimisvabaduse operatsioonid suunatud ühegi konkreetse riigi vastu.

Rahvusvahelise õiguse järgi ulatuvad riigi territoriaalveed 12 kilomeetri kaugusele selle rannikust. USA ja mõned teised riigid väidavad, et see ei kehti tehissaarte puhul.

Ühendriigid tunnustavad riikide õigust saata sõjalaevu teiste riigi territoriaalvetesse tingimustel, et nad ei teosta sõjalist või luurealast tegevust. Seda tuntakse territoriaalvetest rahumeelse läbisõidu klauslina.

Hiina vaidlustab rahvusvahelise õiguse sellist tõlgendust, väites, et teiste riikide sõjalaevad ei tohi seilata riiki vetesse ilma Pekingi selgesõnalise loata.

USA kaitseminister Ashton Carter on öelnud, et USA lendab, seilab ja tegutseb kõikjal, kus rahvusvaheline õigus lubab, seal hulgas ka Lõuna-Hiina merel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles