Soome imaam: Helsingis peaks olema viis suurt mošeed

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Moslem mošees koraani lugemas
Moslem mošees koraani lugemas Foto: SCANPIX

Soome pealinna Helsingisse plaanitakse rajada uusi mošeesid, kuid juhtivimaami Anas Hajari sõnul tuleb neid ikka liiga vähe, et kõiki palvetada soovijaid mahutada.

Helsingis Lönnrotikadul asuva mošee imaami Hajari arvates peaks Soome pealinnas olema vähemalt kolm suurt mošeed, veel parem kui neid on viis, edastab Yle.

Põgenikekriisi tõttu on Soome saabunud veelgi moslemeid, kes samuti soovivad usuvendade ja –õdedega koos palvetada.

Imaami sõnul on moslemite palvekohad eriti pühade ajal puupüsti täis ja palvetajatel on kitsas.

Moslemite jaoks on väga tähtis püha ramadan ehk paastupüha, kui ka sellega liitub id-püha.

Ta lisas, et kui on pühad, siis tuleb lisaruume üürida ning see tekitab liigseid kulutusi.

«Pealinnas käib id-püha ajal palvetamas tuhandeid moslemeid, kelle seas on nii mehi, naisi kui lapsi. Nüüd tahetakse rajada suurmošee, kuhu mahub korraga palvetama kuni 1500 inimest, kuid see on ikka liiga väike, kuna paljud peavad oma järge ootama,» teatas imaam.

Helsingis on praegu umbes 30 paika, kus moslemid saavad palvetamas käia ja kogu Soomes on neid kokku 80. Tegemist on väikeste kohtadega, kuhu mahub korraga umbes paarsada inimest.

Imaam loodab, et Helsingi saab 20 000-ruutmeetrise suurmošee, mille juures on ka raamatukogu, spordisaal ja ruumid noorte tegevuseks.

«Helsingi südalinna tuleks püstitada veel mitu suurt mošeed, kuid neid võiks tulla ka linna ida- ja lääneossa. Neid peaks olema vähemalt kolm, parem kui on rohkem. Lisaks vajavad oma mošeesid Helsingi lähedased Espoo ja Vantaa,» nentis Hajar.

Hajari arvates aitavad sellised suured mošeed hoida ära moslemite radikaliseerumist, sest noored tunnevad end mingi kindla kogukonna osana ning ei pea end kuskil mujal tõestama.

Imaami andmetel on praegu Soomes umbes 65 000 moslemit ja nende arv kasvab, kuna Euroopa migratsioonikriisi tõttu saabub pidevalt põgenikke juurde.

Soome võimude arvates võib sel aastal seal asüüli paluda umbes 30 000 migranti ja sõjapõgenikku, kellest enamik on Lähis-Idast ja kes on moslemid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles