Leedu kerkib NATO-s kaitsekulutustelt üheksandale kohale

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Reuters/ScanPix

Kaitsekulutuste osakaalult sisemajanduse koguproduktist tõuseb Leedu järgmisel aastal NATO-s üheksandale kohale, ütles Leedu kaitseminister Juozas Olekas.

«Eelarve tuleb selline, nagu kokku lepiti, see kasvab 149 miljoni euro võrra, me jõuame peaaegu 1,5 protsendini SKP-st ja see kasv viib meid NATO-s umbes üheksandale kohale, tubli sammu edasi,» ütles Olekas seimis ajakirjanikele.

Tema sõnutsi on Leedu kaitsekulutuste ja SKP suhtelt NATO-s praegu 17. kohal.

Seimi julgeoleku- ja kaitsekomisjon arutas 2016. aasta kaitsekulutusi kolmapäeval. Komisjoni esimees Artūras Paulauskas kinnitas, et eelarveprojekt kiideti vaidlusteta heaks ja peaks seimist läbi minema ilma parandusteta.

«Tegelikult on see suur saavutus, 2013. aastast on kaitseeelarve kõver võrreldes SKP-ga järsult tõusnud ja toda auku, mis tekkis, aetakse täis. Parteide kokkulepet täidetakse, kuid me tahame, kui võimalik, seda kasvu kiirendada,» ütles Paulaluskas, kelle arvates on kahe protsendini SKP-st võimalik jõuda 2018. aastaks.

2016. aasta eelarves peaksid Leedu kaitsekulutused suurenema rohkem kui kolmandiku võrra. Sõjaväele kavatsetakse eraldada 574 miljonit eurot ehk 1,48 protsenti SKP-st.

Tänavu olid need numbrid 425 miljonit eurot ja 1,15 protsenti SKP-st.

2014. aastal oli kaitseeelarve 322 miljonit eurot ja 0,89 protsenti SKP-st ning 2013. aastal 267 miljonit eurot ja 0,77 protsenti SKP-st.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles