Raport: Araabiamaade korruptsioon on ohuks julgeolekule

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuneesia sõdurid paraadiks valmistumas.
Tuneesia sõdurid paraadiks valmistumas. Foto: AFP/SCANPIX

Ühenduse Transparency International avaldatud uuest raportist selgub, et rikkad Araabia riigid, mis ostavad miljardite dollarite eest relvasid, kannatavad suure korruptsiooniriski all ja on jätkuvaks ohuks piirkondlikule turvalisusele ja stabiilsusele.

Organisatsioon hoiatab, et Lähis-Ida 17st riigist tervelt 16 on hinnatud kategooriasse «väga kõrge» või «kriitiline» korruptsioonioht riigikaitses. Ainsaks erandiks on Tuneesia, mis paigutub lihtsalt «kõrge» ohutaseme alla. Kriitilisse kategooriasse kuuluvad Qatar, Kuveit, Iraak, Iraan, Süüria, Omaan ja Bahrein – riigid, kus kaitsestruktuuridel puudub «põhimõtteliselt igasugune vastutus ja läbipaistvus».

Kõik 17 maad kannatavad järelevalve puudumise, üleliigse salalikkuse ja nepotismi all. Relvalepinguid luuakse isiklike pere- ja ärisidemete kaudu. Eriti tõsine on korruptsioon Iraagis, kus andmete järgi müüakse divisjoni komandöri töökohta kahe miljoni dollari suuruse summa eest.

Piirkonna kaitse-eelarve on üks maailma kiiremini kasvavaid, ulatudes kogusummani 135 miljardi dollarit. Valitsused kulutavad kaitse peale kuni kolmandiku riigieelarvest. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles