Pildid: 105-aastane afgaanlanna tahab Rootsi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Briti ajakirjanikud leidsid Kesk-Euroopas liikuvate migrantide seast 105-aastase Afganistanist Kunduzist pärit naise, kes enda sõnul tahab Rootsis asüüli.

Humanitaartöötajad kandsid teisipäeval liikumisraskustega eaka Bibihal Uzbeki Serbiast Horvaatiasse kanderaamil.

Uzbekiga on koos ta poeg, pojapoeg ja grupp kaugemaid sugulasi.

Pere sõnul on Afganistanist Euroopasse liikumine olnud ohtuderohke ja raske juba noortele, rääkimata siis 105-aastasest memmest.

«Mu jalad valutavad ja ma ei saa käia, muidu on tervis korras,» lausus naine farsi keeles tõlgi vahendusel.

Afgaanide pere majutati Horvaatias Punase Risti telki, kus on soojendus ning kus nad saavad magada ja süüa.

Naise sõnul on temaga kaasas veel 16 pereliiget, kuid vaid kaks suudavad teda seljas kanda – 67-aastane poeg ja 19-aastane pojapoeg.

«Läbisime ohtuderikka teekonna, kus oleme saanud kannatada, kaasa arvatud mina. Ükskord kukkusin nii, et sain peavigastuse. Armid on seni näha,» selgitas naine.

Naise pojapoja Muhamedi teatel lähevad nad Horvaatiast Sloveeniasse sõitva rongi peale, Sloveeniast aga tahavad edasi minna Rootsi.

Horvaatia politsei teatel kontrollisid nad naise dokumente, mis tõendas, et ta tõesti on 105-aastane. Sama vanuse andsid neile ka eaka naise pereliikmed.

Horvaatia kaudu on alates septembri keskapigast liikunud umbes 260 000 põgenikku.

ÜRO andmetel on sel aastal saabunud Lähis-Ida ja Aafrika kriisikolletest Euroopasse varjupaiga lootuses umbes 700 000 migranti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles