Saksamaa tahab Ida-Euroopasse ainult ühte NATO pataljoni

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Reuters/ScanPix

NATO riikide juhid arutavad mitmesuguseid viise Ida-Euroopas sõjalise kohaloleku suurendamiseks, kirjutas ärileht Wall Street Journal.

«NATO riigid arutavad Venemaaga piirnevates riikides sõjaväelaste arvu suurendamise võimalusi ja nende vägede NATO ametliku juhatuse alla üleandmist. See on Venemaa heidutamise meede,» kirjutab ajaleht viitega diplomaatilistele ja sõjaväeallikatele.

Üheks võimaluseks peetakse Poolasse ja Baltimaadesse 800-1000 meheliste pataljonide paigutamist, märgib Wall Street Journal.

Teise võimalusena kaalutakse vaid ühe pataljoni saatmist nendesse riikidesse.

Ajaleht rõhutab, et USA ja veel mitu riiki toetab selliseid ettepanekuid, kuid Saksamaa suhtub sellesse ettevaatlikult. Artikkel ütleb, et Saksamaa võimud «teatasid liitlastele eravestlustes, et nad ei taha kohelda Moskvat kui alalist võimalikku vaenlast.»

Niisamuti ei taha Saksamaa vaatamata lahkarvamustele Ukraina osas ja paljudes muudes küsimustes täielikult läbi lõigata Venemaa ja Euroopa sidemeid.

Ajalehe hinnangul soostutakse Berliinis pigem «pehme» variandiga, mis näeb ette vaid ühe pataljoni paigutamist.

USA saatis 2014. aasta aprillis vastuseks Venemaa Ukraina-vastasele agressioonile Baltimaadesse ja Poola kompanii-suurused üksused. NATO otsustas suurendada Balti õhuturbemissiooni ja rajas vastavalt Walesi tippkohtumise otsustele Balti riikidesse rahvusvahelised staabielemendid (NFIU).

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles