Süüria opositsioon välistab Assadi osaluse riigi tulevikus

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüria president Bashar al-Assad (vasakul) Venemaa kolleegi Vladimir Putiniga.
Süüria president Bashar al-Assad (vasakul) Venemaa kolleegi Vladimir Putiniga. Foto: AP/Scanpix

Süüria opositsioon keeldus rahukõneluste eel täielikult aktsepteerimast president Bashar al-Assadi osalust riigi tulevikus.

Assad ei tohi olla osa Süüria poliitilisest üleminekuperioodist «ainsakski päevaks», teatas opositsiooni peamine poliitiline kogu Süüria Rahvuskoalitsioon neljapäeval.

Opositsiooni esindaja Bassam Abdullah sõnul pole mõtet raisata aega poliitilistele algatustele nagu Viinis toimuvad rahukõnelused, kuna tegemist on kõigest ajavõitmistaktikaga Süüria režiimivägede jaoks.

Kesk-Euroopas neljapäeval algavas Süüria kõneluste teises voorus osalevad USA, Venemaa, Iraan, Saudi Araabia, Türgi ja teised riigid.

Abdullah väljendas opositsiooni seisukohti pärast kohtumist USA Süüria saadiku Michael Ratneyga.

Lääneriikide toetatud opositsioonirühmitused Süürias lükkasid eelmisel nädalal tagasi Venemaa pakkumise toetada õhulöökidega äärmusrühmituse Islamiriik (ISIS) vastu võitlevaid rühmitusi ning Moskva üleskutse uute valimiste korraldamiseks.

«Venemaa pommitab Vaba Süüria Armeed ning nüüd tahab meiega koostööd teha, jäädes samaaegselt truuks (Süüria presidendile Bashar) Assadile? Me ei mõista Venemaad üldse,» ütles laupäeval mässuliste rühmituse Diviis 13 pressiesindaja kolonelleitnant Ahmad Saoud.

Moskva alustas Süürias õhulöökidega 30. septembril, väites, et nende sihtmärgiks on ISIS ja teised «terroristid». Mõõduka ja islamistliku opositsiooni sõnul on Moskva õhulöökidega rünnatud peamiselt just neid. Opositsiooni hinnangul on Vene õhukampaania eesmärgiks hoida ülal Assadi režiimi, mitte hävitada Islamiriik.

Vene välisministri Sergei Lavrovi sõnul on Vene õhujõud Süürias nõus andma õhutoetust ISIS-ega võitlevale «patriootlikule opositsioonile», sealhulgas Lääne toetatud Vaba Süüria Armeele. Lisaks lausus ta, et Süüria poliitilise protsessi osana peaksid toimuma ka uued presidendi- ja parlamendivalimised.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles