Birmas pääsesid inimesed esimest korda 20 aasta jooksul valima

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Birma valimised.
Birma valimised. Foto: SCANPIX

Birmas toimusid täna esimesed valimised viimase 20 aasta jooksul. Arvatakse, et valimisi saadab laialdane võltsimine, et riigi sõjaväevalitsusele luua fassaad demokraatiast.

Birma demokraatia eestvedaja Aung San Suu Kyi istub näiteks endiselt koduarestis ning kaks sõjaväelise valitsuse parteid koguvad kaks kolmandikku häältest, vahendab CNN.

Opositsioonile ei jäeta võimalustki rohkelt hääli koguda – osalt sõjaväevalitsuse laialdase kampaania tõttu, aga ka rahval lasuva hirmu tõttu.

Nobeli rahupreemia laureaat Suu Kyi viis oma partei võimule 1990. aastal, kuid riiki juhtivad kindralid ei tunnistanud toona opositsiooni võitu. Naine on seejärel suurema osa viimasest 20 aastast vanglas istunud ning toetab boikotti pühapäevastele valimistele.

Juba enne valimisjaoskondade sulgemist teatas USA president Barack Obama, et Birma valimised pole vabad ja õiglased.

«Birma inimestel on juba liiga kaua keelatud määrata oma enda saatust,» sõnas Indias visiidil viibiv Obama.

Kuigi valimisi on palju kritiseeritud, nähakse selles ka väikest edasiminekut demokraatia suunas. Viimased viis kümnendit on riiki juhitud autokraatlikult.

Sõjaväeline valitsus ei lubanud valimiste ajaks riiki rahvusvahelisi jälgijaid ning meediat. Kohalikel ajakirjanikel on valimisjaoskondade külastamiseks piiratud liikumisvabadus.

Kokku on Birmas 29 miljonit hääleõiguslikku kodanikku.

«Meil pole mingit kahtlust, selles, millised valimiste tulemused on. See oli algusest peale kujundatud selleks, et režiim uuesti valitud saaks,» sõnas Kanada suursaadik Tais Ron Hoffmann.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles