Kurdi perekond on juba üle 50 päeva Moskva lennujaamas lõksus

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Moskva Šeremetjevo lennujaam
Moskva Šeremetjevo lennujaam Foto: SCANPIX

Süüria kodusõja eest põgenenud kurdide pere sattus Venemaal Moskva lennujaamas bürokraatlikku «purgatooriumi».

Hassan Abdo Ahmed Mohammed, ta naine ja nende neli last tahtsid Venemaal asüüli saada, kuid Vene võimude sõnul on nende viisad võltsitud, edastab CNN.

Pere ei saa kodumaale naasta, kuna seal on sõja tõttu ohtlik ja neil ei ole, kus elada.

Perel ei jäänud muud üle, kui end Moskvas Šeremetjevo lennujaamas sisse seada seniks, kuni nende advokaat asja lahendab.

Pere on olnud lennujaamas üle 50 päeva. Nad majutusid lennujaama, pannes maha madratsid ja tekid. Kuna nad ei saa endale süüa valmistada, siis abistab neid toiduga ÜRO lasteorganisatsioon UNICEF. Nad saavad pesta end lennujaama tualettides.

Pere on loonud endale privaatsust nii kohvrite kui elukoha ümber tõmmatud lindi abil.

Lindi külge on kinnitatud suur kiri «Palun mitte puudutada meie asju, me elame siin».

Mohammedi sõnul leevendas nende olukorda see, et tänu ÜRO ja humanitaarorganisatsioonide abile on nad öösiti mõnda aega maganud lennujaama hotellis.

«Pärast 44 päeva terminalis langetasid Vene võimud otsuse panna meid terminalihotelli magama. Olukord seal ei ole siiski kiita, sest hotellis suitsetatakse ja seda on tunda,» lausus põgenik.

Päevad aga veedavad nad ikka terminalis kisa-kära sees.

Mohammedi sõnul on seal olemine kõige raskem laste jaoks, kellest kolm poissi on vanuses 8  - 13 ja tütar on kolmeaastane. Pere ei ole värskes õhus olnud ega päikest näinud 49 päeva ja selle tõttu on tekkinud terviseprobleemid.

Mehe naine muutus ühel hetkel nii nõrgaks, et ta vajas haiglaravi. Naine on nüüdseks tagasi terminalis, kuid ta tervis ei ole veel täiesti korras.

Mohammedi teatel valis ta Venemaa, kuna seal elavad varasemast ta naise õde ja nõbu.

Pere lahkus Süüriast Iraaki Ibrili, kus nad taotlesid Venemaa viisasid. Nad said need ja lendasid Istanbuli kaudu Moskvasse, kus nad nüüd lõksus on.

«Moskvasse saabumise järel öeldi, et meile tehakse turvalisuskontroll. Ootasime ja paar päeva hiljem teatati, et meil on võltsviisad,» meenutas kurd.

Pere arvates tahavad Vene võimud nad lihtsalt Süüriasse tagasi saata.

Mees küsis, kas neil on võimalik tagasi pöörduda Türki Istanbuli või Iraaki Ibrili, kuid nad said Vene migratsiooniametilt eitava vastuse.

Pere advokaadi teatel uurivad Vene võimud nüüd pere passide kehtivust ja autentsust.

Venemaa välisministeeriumi pressiesindaja Maria Sahharova teatel saabus septembris Venemaale üks miljon põgenikku Ukrainast ja umbes 8000 migranti Süüriast.

Venemaa ei ole praeguses põgenikekriisis asüülitaotlejatele järeleandmisi teinud nagu paljud Euroopa riigid.

«Selle pere tõttu ei muuda me seadusi. Kui nad tahavad Venemaale jääda, peavad olema neil korras dokumendid,» teatas Sahharova.

Pere tegi oma olukorrast teavitamiseks video, millele räägib 13-aastane poeg Raynass Mohammed.

«Tere, minu nimi on Raynass Mohammed. Meie pere on pärit Süüriast. Elame lennujaamas, siin on praegu meie elu. Palun aidake meid. Lennujaamas on väga külm magada ja olla,» lausus laps videol.

Pereisa teatel kohtlevad lennujaama töötajad neid kui terroriste.

«Kas ma näen terroristi moodi välja? Mul on naine ja neli last, kes kõik soovivad normaalset elu,» nentis mees.

Mitmed meediaväljaanded võrdlesid Süüriast põgenenute olukorda režissöör Steven Spielbergi 2004. aasta filmiga «The Terminal», milles üks Ida-Euroopa väljamõeldud riigist saabunud mees (Tom Hanks) jääb oma kodumaal toimunud riigipöörde ja passi kehtivuse lakkamise tõttu kodumaata ja USA New Yorgi Kennedy lennujaama lõksu.

Moskva lennujaamas elas pikka aega ka USA luureprogrammi paljastanud endine luuretöötaja Edward Snowden, kes sai Venemaal asüüli.

Süüria kodusõjas on hukkunud umbes 300 000 inimest ning kümme miljonit on jäänud koduta, põgenedes siseriiklikult või välisriikidesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles