Sarkozy: maailm vajab Venemaad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nicolas Sarkozy ja Vladimir Putin.
Nicolas Sarkozy ja Vladimir Putin. Foto: AP/Scanpix

Endine Prantsusmaa president Nicolas Sarkozy kuulutas oma eilsel visiidil Moskvasse Venemaa presidendi Vladimir Putiniga kohtudes, et «maailm vajab Venemaad». 

«Mul on hea meel olla siin Moskvas, ja te teate minu veendumust, et maailmale on Venemaad vaja,» ütles Sarkozy enne seda, kui algas tema tund ja 45 minutit kestnud suletud uste tagune kohtumine Vladimir Putiniga viimase linnalähedases residentsis. «Venemaa ja Euroopa peaksid töötama üheskoos. Arutleda, kuulata ja austada – selline on Prantsusmaa ja Venemaa saatus,» lisas ta.

Oma varem peetud kõnes Moskva mainekas Rahvusvaheliste Suhete Instituudis kutsus Sarkozy üles lääneriike Venemaa isolatsiooni lõpetama ja nimetas riiki «asendamatuks partneriks» Süüria konflikti lõpetamisel.

«Peame kaks erinevat koalitsiooni üheks sulandama,» lausus endine president viitega lääneriikide ja Venemaa erinevatele missioonidele Süürias. «Ilma Venemaata ei saa me maailma suurtele väljakutsetele reageerida,» jätkas ta, nimetades Putini globaalset rolli vaatamata erimeelsustele «rohkem positiivseks kui negatiivseks».

Naeratav Putin tänas Sarkozyd «muljetavaldava» kõne eest. «Mul on nii hea meel sind näha, Nicolas,» ütles ta soojalt.

Kahe mehe kohtumine leidis aset ajal, mil lääneriikide ja Venemaa suhted on Ukrainas toimuva pärast madalseisus. Pariisi võimukoridorid on Sarkozy visiiti kritiseerinud. «On hämmastav, kuidas endisel riigipeal ei ole mingit tunnetust riigimehelikkusest,» kommenteeris Prantsusmaa parlamendi Prantsuse-Vene sõprusgrupi asepresident François Michel-Lambert. Ta nimetas Sarkozy «paralleelset diplomaatiat» Prantsusmaale kahjulikuks.

Teised on olud ekspresidendi suhtes mõistvamad. «Igaühel on õigus rääkida,» kommenteeris president François Hollande`i Sotsialistliku Partei parlamendiliider Bruno Le Roux agentuurile AFP. «Suhete hoidmine kõikide riikidega on kasulik.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles