Hiina hoiatas USAd relvakonflikti puhkemise eest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ameeriklaste raketihävitaja USS Lassen.
Ameeriklaste raketihävitaja USS Lassen. Foto: Reuters/ScanPix

Ameerika Ühendriikide hävitaja läbisõit Spratly saarestikus asuvast Hiina tehissaarest on ohtlik provokatsioon, Hiina iseseisvuse ja julgeoleku rikkumine ning selline teguviis võib tuua kaasa relvakonflikti, teatas Hiina merejõudude ülem admiral Wu Shengli.

«Kui USA jätkab sellist ohtlikku ja provokatiivset käitumist, kujuneb kahe riigi relvajõudude vahel merel ja õhus äärmiselt ohtlik olukord, mis võib päädida relvade kasutamisega,» tsiteeris Hiina meedia reedel merejõudude ülemat, kes pidas videokonverentsikõne USA mereoperatsioonide ülema admiral John Richardsoniga.

Wu märkis, et Hiinal ja USA-l on väljavaateid luua Lõuna-Hiina meres koostöösuhted paljudes küsimustes ja «mõlemad riigid peavad etendama konstruktiivset osa rahu ja püsikindluse säilitamisel» selles maailmamere sopis.

Hiina välisministeerium hoiatas kohe pärast laeva läbisõitu, et «Hiina kaitseb otsustavalt sel alal oma iseseisvust, julgeolekut ja mereõigusi. Hiina on valmis vastama iga riigi provokatsioonidele».

Neljapäeval teatas Hiina kaitseministeeriumi esindaja, et Lõuna-Hiina merel tegutseva Hiina Lõunalaevastiku raketihävitajad Lanzhou ja Taizhou asusid teele Spratly saarte poole. Laevad osalevad õppustes, mille käigus harjutatakse «tegelikku vastasseisu», võimaliku vaenlase lennukitega võitlemist ja sooritatakse öiseid laskmisi.

Raketihävitaja USS Lassen sõitis teisipäeva varahommikul kohaliku aja järgi vähem kui 12 meremiili kauguselt mööda vähemalt ühest tehissaarest vaidlusaluses Spratly saarestikus. Läbisõit vetest, millele lisaks Hiinale pretendeerivad ka Filipiinid ja Vietnam, kestis kaks tundi.

Lõuna-Hiina merel on pinged tõusnud pärast seda, kui Hiina asus ehitama tehissaari. Naaberriigid ja USA näevad selles Pekingi ebaseaduslikku maahõivetegevust ja kahtlustavad Hiina väidetavalt tsiviilotstarbelises ehitustöös sõjalist dimensiooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles