Türgis raiuti pea maha Islamiriiki kritiseerinud süürlasel

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Abdul Qader (vasakul) ja Fares Hamadi.
Abdul Qader (vasakul) ja Fares Hamadi. Foto: Kuvatõmmis Twitterist.

Lõuna-Türgist leiti terrorirühmitise Islamiriik (ISIS) kuritööde avalikustamise poolest tuntud 20-aastase süürlase Ibrahim Abdul Qaderi surnukeha – mehel oli pea maha raiutud.

Süürlase surnukeha leiti tema sõbra Fares Hamadi oma kõrvalt Urfa linnast, 35 kilomeetri kaugusel Süüria piirist. Mõlemat meest oli enne veel tulistatud. Qader kuulus gruppi «Raqqat Tapetakse Vaikselt» – organisatsiooni, mille eesmärgiks on liikmete eludega riskides viia välismaailmani uudiseid sellest, mis toimub Islamiriigi «pealinnas», Süürias asuvas Raqqas.

«Me ei tea, kes seda tegid või kus nad nüüd on. Me teame lihtsalt, et süüdi on Islamiriik,» ütles organisatsiooni asutajaliige Abu Ibrahim. Terrorirühmitist toetavad veebilehed on küll tapmise heaks kiitnud, kuid ametlikku vastutust pole veel võetud. Teadaolevalt on tegu esimese rühmitise poolt toime pandud sellelaadse mõrvaga väljaspool oma territooriumi.

Organisatsioon «Raqqat Tapetakse Vaikselt» võitis tänavuse Rahvusvahelise Pressivabaduse auhinna. Ohutuse nimel töötavad selle liikmed tavaliselt üksinda, oma mõttekaaslasi teadmata. Ühenduse Türgis viibivad liikmed on saanud varem Islamiriigilt surmaähvardusi – aasta aega tagasi riigipiiri ületanud Qaderi juhtum oli esimene, mis viidi täide.

«See on raske, aga me ei lõpeta,» ütles Abu Ibrahim grupi töö kohta. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles