Breedlove: Venemaa tahab Ukrainalt tähelepanu eemale juhtida

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Philip Breedlove.
Philip Breedlove. Foto: AFP/SCANPIX

Vene sõjaline operatsioon Süürias on mõeldud muuhulgas Lääne tähelepanu kõrvalejuhtimiseks Ukrainalt, vahendas Raadio Vaba Euroopa reedel NATO kõrgeima väejuhi kindral Philip Breedlove'i sõnu.

Moskva jätkab Donbassis Minski kokkulepete trotsimist ja toetab separatiste juhtimisüksuste, suurtükiradarite, logistika ja muuga, sõnas NATO Euroopa vägede ülemjuhataja USA kaitseministeeriumis ajakirjanikele.

«Inimesed on Süürias toimuva tõttu natuke oma pilku Ukrainalt eemale pööranud. Nad on seda tehnikat ka varem kasutanud. Tungi Krimmi. Tõmba Donbassi tungides tähelepanu Krimmilt eemale. Tõmba tähelepanu Donbassilt eemale Süürias sekkudes,» sõnas Breedlove.

Tema sõnul on tegemist osaga Venemaa laiemast konstruktsioonist ning Lääs peab meeles pidama, et Süüria ja Ukraina on seotud.

«Me ei ole näinud Venemaad Ukrainast vägesid välja viimas,» lausus USA kindral.

Vastates küsimusele Venemaa sõjalise sekkumise põhjuste kohta Süürias, ütles NATO Euroopa vägede ülem: Putin tahab, et teda nähtaks maailmaareenil võrdsena ja Venemaad maailmavõimuna.

«Härra Putin vajab Vahemere sadamaid ja lennuvälju ja näeb Assadi režiimi nendegarandina. Ta tahab tõmmata maailma tähelepanu eemale Ukrainalt, asetada fookusesse Süüria ja seejärel Donbassis olukorda normaliseerida,» lausus Breedlove.

Venemaa korraldas reedel strateegiliste ja taktikaliste raketivägede viimase aja suurima õppuse, mille käigus tulistati Kaspia merel asuvalt laevalt välja tiibrakett Kalibr.

Barentsi meres asuv tuumaallveelaev tulistas välja mandritevahelise ballistilise raketi, sama tegi ka allveelaev Ohhoota merel, teatas Vene kaitseministeerium.

Õppus hõlmas ka maismaal asuvate Topol-rakettide väljatulistamist Plessetski kosmodroomilt Loode-Venemaal, tiibrakettide väljatulistamist strateegilistelt pommitajatelt Tu-160 Komi vabariigis ja Kamtšatka poolsaarel ning raketikompleksilt Iskander tiibraketi väljatulistamist riigi lõunaosas Kapustin Jari polügoonil.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles