Ameeriklane otsib varjupaika: politsei tapab mu, sest olen mustanahaline

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fergusoni rahutused tänavu augustis.
Fergusoni rahutused tänavu augustis. Foto: Reuters/ScanPix

Mustanahaline ameeriklane Kyle Lydell Canty andis Kanadas sisse varjupaigataotluse: ta väidab, et kodumaal on tal tõsine oht saada oma nahavärvi süül politsei poolt mõrvatud.

30-aastane Canty ütles Kanada Immigratsiooni ja Põgenike Nõukogu ees seistes, et Ameerikas hävitatakse mustanahalisi «enneolematu tempoga», tuues näiteks viimaste aastate tuntuimad näited politseivägivallast – näiteks rahutused sütitanud Michael Browni mõrva Fergusonis.

«Ma kardan oma elu pärast, sest olen must. Sellel hirmul on alust,» lausus Canty. Tõendina sellest esitas ta materjali omaenda läbikäimisest politseiga neis kuues osariigis, kus ta on elanud. Muuhulgas on seal video sellest, kuidas ta Oregoni osariigis arreteeritakse – mees veetis kaks tundi bussipeatuses mobiiltelefoniga kõneledes ja tasuta juhtmeta internetti kasutades. «Mind tülitati, sest olen must. Minu nimi on selle võltsarreteerimise pärast rikutud,» ütles mees, kellele esitati toona süüdistus sissetungis.

«Ma tulin Kanadasse varjupaika taotlema, sest Ühendriigid on korrumpeerunud. See tapab pidevalt musti inimesi,» rääkis Canty Kanada televisioonile. «Politsei ahistas mind kogu aega ilma põhjuseta. Võltssüüdistused, alusetud kinnipidamised – kõik Ameerika mustanahalised peavad seda läbi elama.»

Ameti sõnul oli Canty taotlus hästi ja põhjalikult ette valmistatud. Otsust pole veel tehtud. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles