ÜRO: Kataloonial ei ole enesemääramisõigust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AP/Scanpix

ÜRO hinnangul ei ole separatistide juhitaval Hispaania autonoomsel piirkonnal Kataloonial enesemääramisõigust, ütles maailmaorganisatsiooni peasekretär Ban Ki-moon laupäeval avaldatud usutluses.

«Hispaania on sõltumatu ja suveräänne riik, mis hõlmab ka Kataloonia piirkonda,» lausus Ban Hispaania ajalehtedele El Pais, El Mundo, ABC ja La Vanguardia.

«Sellisena võeti ta vastu ÜRO-sse ja sellisena ta tegutseb ka rahvusvahelises kogukonnas,» vahendas El Pais peasekretäri sõnu.

Jõuka Kataloonia piirkonna iseseisvusmeelsed erakonnad taotlevad, et Kataloonia parlament võtaks novembri algul vastu resolutsiooni, millega teatatakse Hispaanias lahkulöömise protsessi ametlikust algusest ja uue vabariigi loomisest 18 kuu jooksul.

Separatistid võitsid möödunud kuul toimunud valimistel esmakordselt Kataloonia parlamendis enamuse.

Hispaania peaminister Mariano Rajoy lausus reedel, et riigi erakonnad kavatsevad teha koostööd riigi ühtsuse kaitsmisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles