Eestlane Türgis: Erdoğan paneb võimu nimel kõik mängu

Juhan Mellik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan valimiskabiinist väljumas.
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan valimiskabiinist väljumas. Foto: AP/Scanpix

Istanbulis elava eestlase, vabakutselise vaatleja ja ajakirjaniku Hille Hanso sõnul iseloomustavad täna Türgis toimuvaid erakorralisi valimisi võimsad julgeolekumeetmed: terrorismikartuses turvab valimispäeva üle 395 000 politseiniku.

«Terrorist räägitakse palju ja selle ärahoidmiseks pingutatakse – sest täna on just selline päev, kus võidakse tahta kaost tekitada,» räägib Hanso.

«Lisaks on siin veel suur rahvaliikumine, mis on pannud veel omalt poolt välja 65 000 vaatlejat, et valimisi erapooletult jälgida,» ütleb ta. Eestlase sõnul avanes lõuna paiku ühte Istanbuli valimisjaoskonda külastades päris omapärane pilt – vaatlejaid, politseinikke ja korraldajaid oli rohkemgi kui hääletajaid endid. «Kõik parteid on pannud välja oma vaatlejad – nad tahavad olla kindlad, et häältega ei toimu mingisugust vangerdamist,» lausub Hanso.

Ehkki Türgi poliitiline elu on valimistest viimasel ajal küllastunud – parlamendivalimised juunis, kahe aasta eest kohalikud valimised, lisaks mullused presidendivalimised – pole rahvas tema sõnul tüdinud. Ennustuste järgi läheb oma kodanikukohust täitma üle 55 miljoni inimese. «Kuna olukord on pingeline, siis tõenäoliselt mobiliseerib see rahvast välja tulema.»

Sel nädalal valitseva Õigluse ja Arengu partei ning president Recep Tayyip Erdoğani suhtes kriitiliste meediafirmade vastu toimunud reidid pole Hanso sõnul Türgi poliitpraktikas midagi enneolematut. «Viimased paar aastat on ju meediat erinevatel viisidel ohjeldatud, antud välja kohtuotsuseid, keelatud teatud teemasid käsitleda, pandud kinni tuhandeid veebikülgi,» jutustab eestlane. «Muidugi mõjub see meediaringkondadele hirmutavalt – riik näitab oma võimu.»

Hanso sõnul tekitavad presidendi diktaatorlikud kalduvused siiski paljudes inimestes vastureaktsiooni. «Türgis on ikkagi väga palju demokraatlikke väärtusi kandvaid ja euroopalikke tõekspidamisi hoidvaid inimesi, nende seisukoht valitsuse suhtes sellest ainult kinnistub,» räägib ta.

Tulemuste kohta ütleb Hanso, et kõik võib sõltuda kõigest paarisajast häälest. «Eelkõige arvatakse, et presidendi erakond võtab hääli ära Rahvuslikult Liikumiselt (MHP). Kurdid ja sotsialistid jäävad oma valikutes kindlaks,» prognoosib ta. «See pinge, mis on ühiskonnas, võib tulemust ühele või teisele poole kõigutada.»

Hanso rõhutab, et Erdoğan pole võtnud valimivõitlust sugugi mitte kergelt. «Valitsus koos presidendiga on riskialdis – et oma võimu hoida, pannakse kõik mängu.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles