Türgi võimupartei AKP taastas enamuse parlamendis

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valimised.
Valimised. Foto: Hussein Malla/AP

Türgis võimul olev Õigluse ja Arengu partei (AKP) võitis parlamendivalimised tulemusega, millega taastas oma enamuse parlamendis ja moodustab valitsuse üksi, selgus üldvalimiste tulemustest.

AKP toetus valimistel oli 49,4 protsenti, mis tähendab, et erakond saab parlamendis rohkem kui 276 kohta, mis on enamuseks vajalik, vahendasid Reuters ja BBC.

Peamise opositsioonipartei Vabariikliku Rahvapartei (CHP) toetus oli 25,4 protsenti.

Kümneprotsendilise valimiskünnise ületasid ka natsionalistlik Rahvuslik Liikumine (MHP) ja peamine kurdimeelne Rahvademokraatlik Partei (HDP), president Tayyip Erdogani pahameeleks pääses HDP esimest korda parlamenti ka eelmistel valimistel. HDP saab parlamendis ilmselt 59 kohta ehk 21 võrra vähem kui juuni valimistel.

Türgi võimud seisavad silmitsi äärmusrühmituse Islamiriik terroriga, ega oska rahu sobitada kurdi mässulistega, õhus on hirm, et vastasseis kurdidega võib Türgis viia suurema sõjani, põgenikud vajavad abi, majandus aeglustub, pressivabadus on löögi all - kõik need mured on muutnud ühiskonna polariseerituks. President Recep Tayyip Erdogan tahaks parlamentaarsest Türgist teha presidentaalse riigi ja see võibki tal nüüd õnnestuda, vahendas ERRi uudisteportaal ETV uudistesaadet «Aktuaalne kaamera».

Peaminister nimetas tulemusi demokraatia võiduks

Türgi peaminister Ahmet Davutoglu ütles valimistulemusi kommenteerides, et tegemist on demokraatia ja rahva võiduga.

«Loodetavasti me teenime teid hästi järgmisel neljal aastal ja seisame teie ees taas 2019. aastal,» ütles ta, viidates järgmistele üldvalimistele.

Kurdi võitlejad tõstsid häält

Türgi peamises kurdide linnas Diyarbakiris puhkesid kokkupõrked Türgi politsei ja kurdi võitlejate vahel, kui valimistulemused näitasid võimuerakonna Õigluse ja Arengu Partei (AKP) selget võitu, teatas AFP fotograaf sündmuspaigalt.

Kokkupõrked puhkesid kurdimeelse Rahvademokraatliku Partei (HDP) peakorteri ees, kirjutas BNS.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles