Suri «läändemineku loa» andnud endine Ida-Saksa ametnik

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Günter Schabowski
Günter Schabowski Foto: SCANPIX

Suri Ida-Saksamaa endine kõrge ametnik, kes 1989. aasta pressikonverentsil sõna otseses mõttes käivitas Berliini müüri «avamise» ning Ida- ja Lääne-Saksamaa ühinemise.

Günter Schabowski teatas pressikonverentsil, et idasakslastel on õigus reisida läände, pannes sellega aluse massiliikumisele, edastab Yle.

Schabowski oli 1989. aastal DDRi Sotsialistliku Ühtsuspartei keskkomitee liige. DDRi poliitiline süsteem oli kokku varisemas, idasakslased nõudsid demokraatiat ja ka läände reisimise õigust.

Mitmed idasakslased siirdusid läände Tšehhoslovakkia kaudu, kuid selle massilise väljarände tõkestamiseks kinnitasid Ida-Saksa võimud 6. novembril 1989 seadusemuudatuse, mis kergendas läände reisimist.

9. novembril 1989 pidid võimud rahvale teatama, et nüüd saab läände reisida lihtsustatud korras ilma eridokumentide ja pika ooteajata.

Günter Schabowski teatas sellest uuendusest pressikonverentsil, kuid temani jõudnud info oli kaootiline. Selle tõttu ta sõnas, et uus muudatus jõustub kohe ja piir on praktiliselt lahti.

«Minu andmetel jõustub see kohe. Igal DDRi elanikul on õigus lahkuda riigist ametlike piiripunktide kaudu,» ütles ta kaamerate ees närviliselt.

Schabowski ei märganud talle edastatud dokumendil olevat märget, et see hakkab kehtima 10. novembril 1989.

Schabowski teade käivitas idasakslaste voolu piiripunktidesse ja neist läbi Lääne-Saksamaa poolele, kus läänesakslased neid tervitasid.

See oli suureks sammuks Ida- ja Lääne-Saksamaa ühendamisel.

Berliini kohus määras Schabowskile kolme aasta pikkuse tingimisi karistuse Ida- ja Lääne-Saksamaa piiril 1961 – 1989 hukkunute eest, milles teda osasüüdlaseks peeti.

Kahe riigi piiril hukkus ligi 1000 inimest, kes tahtsid idast läände põgeneda.

Schabowski kandis reaalset karistust 1990. aastate lõpul, kuid Saksamaa võimud andsid talle juba 2000. aastal armu.

Viimastel aastatel tekkis tal dementsus ja ta sai liikuda vaid ratastoolis.

86-aastane Schabowski oli juba mõnda aega elanud Berliini vanadekodus, kus ta ka suri.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles