Iraan ei loobu loosungist «Surm Ameerikale!»

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: AFP/BNS

Iraani parlament otsustas esmaspäeval, et islamivabariik ei loobu hoolimata juulis suurriikidega sõlmitud tuumaleppest loosungist «Surm Ameerikale!».

«Iraan ei ole valmis loobuma tuumaleppe ettekäändel loosungist «Surm Ameerikale!»,» märkis 290-kohalise parlamendi 192 saadikut avalduses. Saadikute sõnul on loosung, mida hüütakse reedestel palvustel mošeedes ja meeleavaldustel, «saanud islamivabariigi ja kõigi võitlevate rahvaste sümboliks».

Parlamendisaadikud tegid avalduse kaks päeva enne USA Teherani saatkonna hõivamise alguse aastapäeva. Saatkonna vallutamine radikaalsete islamitudengite poolt 3. novembril 1979 vallandas 444 päeva kestnud pantvangikriisi ja viis kahe riigi diplomaatiliste suhete katkemisele.

Iraani mõõdukaks peetav president Hassan Rouhani kinnitas septembris usutluses USA telekanalile, et kui rahvasumm skandeerib Teheranis «Surm Ameerikale!», siis ei mõelda seda isiklikult. «Seda loosungit kasutatakse, aga see ei ole suunatud Ameerika rahva vastu. Kuid Ühendriikide poliitika on olnud vastuolus Iraani rahvuslike huvidega – seetõttu on mõistetav, et inimesed suhtuvad sellesse teemasse tundlikult,» ütles president.

Iraan ja kuus suurriiki – USA, Prantsusmaa, Suurbritannia, Hiina, Venemaa ja Saksamaa –  sõlmisid 14. juulil ajaloolise tuumaleppe, mis näeb ette Teheranile kehtestatud sanktsioonide järk-järgulist tühistamist riigi tuumategevuse piiramise eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles