Vene lennukid pommitasid Palmyras Islamiriigi positsioone

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Palmyra (Tadmuri) keskaegne kindlus, mis on Islamiriigi üks positsioone
Palmyra (Tadmuri) keskaegne kindlus, mis on Islamiriigi üks positsioone Foto: SCANPIX

Vene võimude teatel pommitasid nende sõjalennukid Süüria iidse linna Palmyra (araabia keeles Tadmur) lähistel äärmusrühmituse Islamiriik positsioone.

Venemaa kaitseministeeriumi andmetel hävines Su-25 lennukite rünnakus Islamiriigi kindlustus, allmaapunker ja õhutõrjerelvi, edastab BBC.

«Su-25 ründelennukid pommitasid Islamiriigi positsioone Homsi provintsis Tadmuri piirkonnas. Hävines mitu tähtsat objekti,» seisis Venemaa kaitseministeeriumi teates.

Süüria allikate teatel tegid Vene lennukid eile nimetatud piirkonnas kokku kaheksa rünnakut ning venelaste õhulöök keskendus mäel asuva 13. sajandist pärit kindluse piirkonda, mis jääb Rooma ajastu varemetest läände.

Veel ei ole täpselt teada, kui palju Islamiriik pommirünnaku tõttu kahju sai.

Palmyra langes Islamiriigi kätte mais, kui linnast aeti Süüria valitsusväed välja ning alates sellest on džihadistid hävitanud iidses linnas mitu tähtsat ehitist, kuid hukanud ka kohalikke.

Islamiriigi sõnul on Palmyra puhul tegemist iidse paganliku jäänusega, mis tuleb maa pealt pühkida.

ÜRO kultuuriorganisatsioon UNESCO nimetas Islamiriigi hävitustegevust sõjakuriteoks.

Ühendkuningriigis tegutseva vaatlusorganisatsiooni Syrian Observatory for Human Rights andmetel ründasid Vene lennukid ka al-Qaryataini, mis langes Islamiriigi kätte augustis.

Palmyra keskaegne kindlus, mis kannab nime Qalaat Shirkuh, kuulub UNESCO maailmapärandi nimekirja.

Ajaloolaste arvates kuulus see kunagi 17. sajandi Liibanoni Maaniti emiirile, kuid arheoloogilised väljakaevamised näitasid, et esialgse kindluse rajasid juba 1230. aastatel Homsi emiir al-Mujad Assad al-Din Shirkuh II.

Möödunud kuul teatas Süüria kultuuriväärtuste amet, et nimetatud kindlusest osa on saanud Süüria armee rünnakute tõttu kannatada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles