Türgis valmistatakse ette G20 riikide tippkohtumist, Putin saab oma villa?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
G20 esindajad oktoobris Peruus Limas
G20 esindajad oktoobris Peruus Limas Foto: SCANPIX

Türgi Antalya ja Beleki piirkond on juba mõna aega olnud ehitamise ja ümberehitamise tanner põhjusel, et seal toimub novembri keskel G20 riikide tippkohtumine.

G20 kohtumisel osalevad maailma 19 kõige rikkama riigi juhid, lisaks veel Euroopa Nõukogu ja Euroopa Komisjoni esindajad, edastab mtv.fi.

Tippkohtumisele on sel aastal saanud külalisena kutse veel mitme riigi esindajad, kelle seal on ka üks skandaalne riigijuht – Aafrika riiki Zimbabwet ainuvalitsejana valitsenud president Robert Mugabe.

Belekis on rohkem kui 40 viietärni hotelli, millest 30 on broneeritud riigijuhtidele ja nende saatjaskondadele.

Türgi välisministeeriumi andmetel saabub ainuüksi USAst 1000 inimesest koosnev delegatsioon.

G20 tippkohtumise korraldamise eest vastutab Türgi välisministeerium, kuid Antalya kuberneri Muammer Turkeri teatel katab iga delegatsioon oma majutus- ja söögikulud ise.

Tipphotellis võib seega ühe öö maksumuseks kujuneda umbes 15 000 eurot.

Türgi politsei ja sõjavägi teeb juba praegu ettevalmistusi ala eraldamiseks ja turvamiseks. Hotellidesse, nõupidamiskohtadesse, teedele ja tänavatele on asetatud lisa turvakaameraid, millel on näo ja autonumbrite tuvastussüsteem.

Tegelikkuses suletakse Türgi kaks populaarset kuurortlinna paariks päevaks kõigile ülejäänutele, kelle ei ole eriluba. Samuti sulgeb Türgi Antalya piirkonnas õhuruumi.

Türgi meedia on juba mõnda aega spekuleerinud Venemaa presidendi Vladimir Putini ja ta saatjate majutuskoha üle. Väidetavalt on see Belekisse rajatav uus villa.

Meedia teatel kontrollib villa ehitamist Venemaa ja Vene võimud on andnud  Türgile näpunäiteid, kuidas presidendi turvalisust seal paremini tagada.

Väidetavalt alustati niinimetatud Putini villa ehitamisega üks aasta tagasi ning ehitusmaterjali pealt ei ole kokku hoitud, sest palju on kasutatud marmorit.

Enne Putini saabumist villa ümbrus haljastatakse ning hoone varustatakse elamiseks ja töötamiseks vajalikuga.

G20 tippkohtumine toimub Antalyas 14. – 15. november.

Wikipedia: G20 (The Group of Twenty Finance Ministers and Central Bank Governors — Kahekümne Rahandusministri ja Keskpangajuhi Grupp) on 1999. aastal asutatud mitteametlik foorum, mis toob kokku maailma olulisemaid tööstusriigid ja areneva majandusega riigid ning arutatakse maailmamajanduse stabiilsuse küsimusi.

G20 riigid on: Liikmed: Argentina, Austraalia, Brasiilia, Euroopa Liit, Hiina, India, Indoneesia, Itaalia, Jaapan, Kanada, Lõuna-Aafrika Vabariik, Lõuna-Korea, Mehhiko, Prantsusmaa, Saksamaa, Saudi Araabia, Türgi, Suurbritannia, USA ja Venemaa.

Euroopa Liitu esindavad eesistujariik ning Euroopa Keskpanga president.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles